BTJ:n puheenvuoro

Mari Saikkonen kertoi BTJ:n ajankohtaisista asioista sekä vastasi kysymyksiin.
Kirjastojen kannattaa olla suoraan yhteydessä BTJ:hin, jos halutaan esim. luoda useampi tili eri aineistolajien tilauksia varten, Mikäli tulee virheellistä tai tilaamatonta aineistoa, käytetään palautuslomaketta ja reklamoidaan heti BTJ:lle. Sopimus sisältää vapaan palautusoikeuden.
Poikkeuksellista aineistoa (esim. kankainen, ulokkeinen) ei muoviteta, eikä tällä aineistolla pitäisi näkyä muovituksen hintaa laskulla.
Muovitus kuuluu sopimukseen ja sen voi ottaa käyttöön ilmoituksella BTJ:lle. Samoin kirjaston sokkotarran liimaaminen aineistoon ja aineiston leimaaminen on maksutonta. Leimaamista varten BTJ:lle pitää toimittaa leimasin.
BTJ voi poistaa tuplatilaukset suoraan Aarteesta, jos heille ilmoitetaan tilaaja ja mistä tilauksesta on kyse. Perua voidaan niin pitkään, kunnes aineisto on muovitettu.
BTJ:n luetteloinnin ekstranet tulee käyttöön maaliskuun aikana, ja sieltä näkee tilauksen statuksen, mitkä aineistot on luetteloitu, luettelointeja on tulossa ja mihin luettelointia ei ole tulossa.
Kaikille yhteinen verkkokauppakoulutus pidetään verkossa viikolla 12.

Lapin kirjasto johtoryhmän puheenjohtajisto

Lapin kirjaston puheenjohtajistoon kuuluu kolme kuntien edustamaa henkilöä, joista yksi edustaa aina maakuntakirjastoa. Puheenjohtajistoon valittiin seuraavalle kaksivuotiskaudelle Nina Sipola ja Kati Oinas.

Asiakkaalla olevien maksujen maksamista kerran vuodessa ei oteta käyttöön

Joissakin kirjastoissa on käytäntö, että asiakkaiden on maksettava kirjastokortillaan olevat asiakasmaksut kerran vuodessa, mikäli asiakas haluaa edelleen käyttää korttiaan.
Asiasta keskusteltiin, mutta päätettiin, ettei tätä oteta käyttöön, koska meillä maksut on kuitenkin pakko maksaa silloin, kun ne ylittävät 10 euroa.

Aineistoja turmelleet asiakkaat

Kirjastolain mukaan asiakasta, joka on turmellut aineistoa, ei tämän perusteella voi laittaa lainauskieltoon. Palautettua turmeltua aineistoa ei myöskään voida lainata takaisin edelliselle asiakkaalle.
Rovaniemellä on käytössä ”turmelukirje”, jossa asiakasta pyydetään ottamaan yhteyttä kirjastoon turmeltuneen aineiston korvaamiseksi. Kirjeen kaksoiskappale laitetaan turmellun aineiston väliin.
Kirjeen lähettäminen edellyttää, että aineisto tarkastetaan ja voidaan osoittaa, kuka viimeisin ja aineiston turmellut lainaaja on. Korvaukseksi suositellaan vastaavan uuden kirjan hankintaa.
”Turmelukirje” voidaan laittaa jakoon muillekin kirjastoille jos on tarvetta.

Kaukolainamaksut

Osa entisistä maakuntakirjastoista on alkanut periä maksuja muille kirjastoille lähetettävistä kaukolainoista. Uuden lain mukaan vain alueellista ja valtakunnallista kehittämistehtävää hoitavien kirjastojen antamat kaukolainat ovat maksuttomia.
Perittävät kaukolainamaksut ja maksujen suuruus on aiheuttanut keskustelua kirjastoissa.
Kunnallinen itsemääräämisoikeus antaa perusteen periä maksuja. Asia on tulossa esille eri kansallisissa tapaamisissa. Lapin kirjaston vuosikatsaus edelleen työn alla.

Kansallinen asiakaskysely 9.4.-6.5.2018, linkit kyselyyn verkkopalveluissa.

Asiakaspalautteen kerääminen hymiölaitteilla

Laitteella asiakkaat voivat hymiöitä painamalla antaa palautetta. Pohdittiin mahdollisuutta hankkia leasingilla yksi laite yhteisesti kierrätettäväksi.

Koha-Suomen kuulumiset

Kehittäjistä Olli-Antti Kivilahti on lopettanut, uutena tullut Jukka Hakosalo (toimipiste Oulussa).
Joensuussa alkamassa Älykäs varausjono-hanke, jonka tavoitteena on Kohan hyllyvarausten optimointi, jolla tavaran kuljetus vähenisi.
Koha-seminaari järjestetään Kouvolassa 19.-20.9.2018. Lapista tulee puheenvuoro aiheesta Kohan yhteisölliset vaikutukset. Taustaksi tehdään pieni kysely henkilökunnalle, Kemissä oma kysely jo menossa.
Pia Kusmin kertoi versiopäivityksen ajankohtaisista asioista ja uudesta versiosta.
Verkkomaksaminen mahdollista ottaa käyttöön kun siirrytään Finnaan.

Kohan version 17.05 muutokset

Kuitteihin ja ilmoituksiin käännätetään tekstit kolmelle saamen kielelle.
Estetään takaajaa lainaamasta, jos hänen taattavallaan on maksuja enemmän kuin 10 euroa. -> Päätös muutettiin, koska esto se ei toiminut oikein.
Päätettiin, ettei lainaajaa estetä uusimasta, jos hänellä on tiedoissa joku rajoitus.

Kirjojen viivakoodit

Koha-Lapin käyttäjäryhmä on tehnyt vertailun niteisiin liimattavien sokkotarrojen + infotarrojen ja pelkkien infotarrojen eroista. Kohassa on mahdollista olla vain yksi tapa, miten sokkotarran numero muodostetaan. Jos jossain kirjastossa on käytössä vain infotarra, Kohaan on pakko määritellä nidenumero ja viivakoodi generoitumaan tarratulostuksessa.
Päätettiin, että pysytään nykyisessä käytännössä, eli käytössä on valmiita sokkotarroja että Kohan generoimia viivakoodeja. Kirjastot voivat itse valita kumpaa tapaa käyttävät. Katsotaan tilannetta myöhemmin uudelleen.

Finna

Finnan ylläpitoa varten päätettiin perustaa toimituskunta, jossa on vakituiset edustajat isoimmista kirjastoista ja muut jäsenet vaihtuvat määräajoin. Aluksi toimituskunta on nykyinen Finnan suunnitteluryhmä. Toimituskunnan tehtävänä on laatia Finnan sisältöjen vuosisuunnitelma sekä kuukausittaiset suunnitelmat, seurata sisällöntuotantoa sekä tuottaa sisältöjä yhdessä kirjastojen henkilökunnan kanssa. Työryhmä kokoontuu etäyhteydellä kerran kuussa ja kerran vuodessa pidettävässä suunnittelukokouksessa.
Finnan sisältöjä tuotetaan vuorotellen eri kirjastoissa. Omaa sisällöntuotantoa kuitenkin kevennetään nykyiseen verkkokirjastoon verraten.
Lapin Finnan osoitteeksi tulee Lapinkirjasto.finna.fi.
Finnan testipohjan muokkaus aloitettu ja aineistojen haravointi Finnaan aloitetaan versionvaihdon jälkeen.
Finnaan saamenkielistä käyttöliittymää selvitetään Kansalliskirjaston kanssa.

Tiedoksi

KL Kuntahankintojen aineistokilpailutus

KL Kuntahankintojen hankintapäätös on tullut vireille Markkinaoikeuteen. Kirjastot jatkavat olemassaoloilla tai väliaikaisilla sopimuksilla prosessin ajan.

Lapin täti-luetteloijat

Kari Åkerman Kemistä on aloittanut täti-luetteloijana. Karin vastuulla on lähinnä äänitteiden luettelointi.
Norjankielisen aineiston primääriluettelointi on ruuhkautunut, tällä hetkellä luettelointia tehdään Rovaniemellä. Vuotta 2015 vanhemmat aineistot luetteloidaan vain Lapin Kohaan, koskee kaikkia aineistoja.

Utsjoen kirjaston nimenmuutos

Utsjoen kirjaston nimi on muuttunut, uusi nimi on Pedar Jalvi kirjasto. Nimen muutos vahvistaa saamelaiskulttuurin arvoa ja näkyvyyttä. Pedar Jalvi kirjasto –nimen alla voidaan käyttää nimeä Utsjoen kirjasto.

Varaamo

Varaamon käyttöönottoa valmisteltu Rovaniemellä Netumin, Koha-Suomen ja Visualligentin kanssa. Käytetään Oulun pohjaa, lisätään etusivulle paikkakunnan valinta.
Kulkuri- kirjastoauton pysäkit- palvelun laajentamiseen ei saatu avustusrahaa.

Laskutuksen ja perinnän ohjeet

Ohjeet on tehty Kemissä, ja ne laitetaan jakoon kirjastoille. Samoin laitetaan jakoon Kemin ohje hankintaan tehdyistä lean-muutoksista.

Arkistonmuodostussuunnitelma

Koha ei luo tällä hetkellä kartuntaluetteloja, selvitetään tuottaako uusi raportointityökalu niitä.

Seuraava kokous pidetään Rovaniemellä 7.5.

Lapin kirjaston johtoryhmä 16.2.2018

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *