AKE Lappi koulutukset 2022

Positiivisen psykologian verkkokurssi

AKE Lappi ja Tietoisesti järjestävät vuonna 2022 positiivisen psykologian verkkokurssin Lapin kirjaston henkilökunnalle. Verkkokurssilla pyritään vaikuttamaan myönteisesti työhyvinvointiin. Positiivinen psykologia tutkii sitä, mikä vahvistaa mielekästä, hyvinvoivaa ja onnellista elämää sekä tukee voimavarojamme ja vahvuuksiamme. Verkkokurssi sisältää yhdeksän eri moduulia, joista jokainen moduuli on aarreaitta tutkittuun tietoon höystettynä oivalluttavilla tehtävillä ja lisämateriaaleilla.

Kurssilla opit mm. seuraavia asioita:

  • ymmärrystä positiivisesta psykologiasta
  • positiivisten tunteiden ja myönteisyyden lisäämistä omaan elämään
  • omiin vahvuuksiin tutustumista
  • löydät keinoja vahvistaa omaa työhyvinvointia ja pääset työnimuun

Kurssi käynnistyy infotilaisuuden jälkeen, ja suoritusaikaa on 2 vuotta ensimmäisestä kirjautumisesta. Kurssin voi siis käydä läpi omaan tahtiin, suoritusvapaasti ja kiireettä. Verkkokurssin vetäjä on tavoitettavissa koko kurssin suoritusajan.

HUOM! Kurssille ei voi ilmoittautua kesäkuukausien aikana.

31.8.-1.9. Pohjoisen kirjastojen esihenkilöpäivät 2022

Kaksipäiväisessä tapahtumassa pääset tapaamaan muita Kainuun, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan yleisissä kirjastoissa esihenkilöinä tai työnjohdollisessa asemassa toimivia. Pääset jakamaan ja saamaan tietoa ajankohtaisista kirjastomaailman asioista ja saat koulutusta esimiestyön toivotuista teemoista. Esihenkilöpäivillä voit verkostoitua muiden Pohjoisen kirjastojen kanssa. Varsinaisen ohjelman jälkeen jatkamme tutustumista illallisen ja vapaamuotoisen ohjelman parissa. Tapahtuman järjestävät yhdessä Lapin ja Oulun AKE:t sekä Lapin ja Pohjois-Suomen AVI:t.

Tilaisuus järjestetään Holiday Club Kuusamon Tropiikissa ja se on tarkoitettu Kainuun, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan yleisten kirjastojen esihenkilöille sekä työnjohdollisessa asemassa toimiville asiantuntijoille.

Ilmoittautuminen päättynyt. Lisätiedot tapahtumasta AKE Oulun kirjastossatavataan.fi -sivuilta.

29.9. Kirjastotilat ja aineisto houkuttelevaksi

AKE Lappi järjestää syyskuussa lähikoulutuspäivän, jonka teemana on kokoelma ja kirjastotila. Lähikoulutuspäivä järjestetään Rovaniemellä Santa’s Hotel Santa Clausissa.

Päivän ohjelma:

9.15 Tilat auki
9.30 Aamukahvi ja tervetuloa
9.45 Kaisa Hypén: Aineistovalinnan trendit nyt ja tulevaisuudessa
10.30 Pirkko Lindberg: Kokoelmat ja poistot nykykirjastossa
11.30 Lounas (omakustanteinen)
12.30 Visuaalisesti houkutteleva tila / Virve Arvola, Skissi
Luento: Visuaalisuuden voima
Workshop: Kultainen leikkaus, symmetria ja syvyysvaikutelma
n. 14.00 Iltapäiväkahvi
14.15 Visuaalisesti houkutteleva tila jatkuu
Luento: Elämyksellisyys tilasuunnittelussa
Workshop: Väriviestintä

Huom! Iltapäivän sisällöllinen aikataulu voi muuttua, sisältö pysyy kuitenkin samana.

Ilmoittautuminen avataan elokuussa.

3.10.-2.12. Disinformaatiota ja faktantarkistusta -verkkokurssi

AKE Lappi järjestää verkkokurssin disinformaatiosta ja faktantarkistuksesta. Kurssi järjestetään Liboppi-verkkoympäristössä ja se sisältää teoriaa aiheesta sekä siihen liittyviä tehtäviä. Lisäksi kurssilla järjestetään 3 Zoomilla pidettävää ohjaustapahtumaa. Kouluttajana toimii YTT Kai Halttunen. Kurssi järjestetään loka-marraskuussa, kurssin suoritusaikaa on 2 kk. Kokonaisuuden suorittaminen vastaa ajankäytössä yhtä lähiopetuspäivää, eli kesto on yhteensä noin 8 tuntia. Kurssin maksimi osallistujamäärä on 40 osallistujaa. Jokaiselle kunnalle tai seutukirjastolle on varattu kurssilta 1 paikka. Loput paikat kurssille täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä.

Zoomtapaamiset:

to 13.10. klo 9-10
to 3.11. klo 9-10
ke 30.11. klo 9-10

Ilmoittautuminen kurssille avataan elokuussa.

5.10. ja 20.10. Kehitä kirjastoa -työpaja

Kehitä kirjastoa – Pohjois-Suomen kirjastojen virtuaalinen osallistumisalusta asiakkaille -hanke järjestää kaksi samansisältöistä työpajaa. Työpajat toteutetaan etänä. Ensimmäinen työpaja järjestetään 5.10. ja se on suunnattu pääasiassa AKE Lapin alueen kirjastoille. Toinen työpaja järjestetään 20.10. ja se on tarkoitettu ensisijaisesti AKE Oulun alueen kirjastoille. Työpajaan voi kuitenkin osallistua, mikäli ensisijaisesti omalle alueelle tarkoitetun työpajan aikataulu ei sovi omaan kalenteriin.

Kummankin työpajan ohjelma on samanlainen:

9-9.10 Tervetuloa ja ohjelman esittely
9.10-9.40 Kysy asiakkaalta! Asiakkaiden osallistaminen kirjastoissa/ Ira Cottier Espoon kaupunginkirjasto ja Mikko Kallionsivu Inarin kunnankirjasto
9.40-9.50 Keskustelu: kokemuksia kirjastoista
9.50-10 Tauko
10-11 Asiakaskyselyiden teko/ Zef, M365 Forms, Instagram
11-11.10 Kehitä kirjastoa –sivun esittely
11.10-11.50 Sivun ylläpito/ ideointi pienryhmissä
11.50-12 Koonti ja lopetus

Ilmoittautuminen avataan elokuussa.

25.10.- 8.11. Yhteiskunnallista ja kulttuurista vuoropuhelua edistämään -webinaarisarja 

AKE Lappi ja Aluehallintovirasto järjestävät syksyllä lyhyen webinaarisarjan, jonka tavoitteena on parantaa yleisten kirjastojen kykyä edistää yhteiskunnallista ja kulttuurista vuoropuhelua. Koulutuksen lähtökohtana on mahdollisimman matalalla kynnyksellä ideoida ja toteuttaa kirjastoissa toimintaa, jolla edistetään ihmisten keskinäistä kohtaamista ja vuorovaikutusta, mikä vahvistaa osallisuutta ja aktiivista kansalaisuutta ja siten vahvistaa osaamista vastaamaan kyseistä kirjastolaissa määriteltyä tehtävää.

Webinaarisarjan alustava aikataulu on seuraava:

ti 25.10.2022 klo 8.30-10.00
ti 1.11. 2022 klo 8.30-10.00
ti 8.11.2022 klo 8.30-10.00

Lisätietoja tulossa syksyllä.


Pohjoisen eKirjasto -koulutukset ja kahvit

Seuraavat Pohjoisen eKirjasto kahvit järjestetään syksyllä. Tarkasta päivämäärästä tiedotetaan myöhemmin.

Pohjoisen eKirjaston palvelujen käyttöä voit opiskella Pohjoisen eKirjaston e-aineistot -kurssilla. Kurssilla saa kattavat perustaidot Pohjoisen eKirjaston palvelujen käyttöön. Käytön oppiminen on suureksi avuksi asiakkaiden opastamisessa palvelujen pariin. Kurssi ei vaadi kurssiavainta. Kurssi löytyy seuraavalla polulla: Kaikki kurssit > Alueelliset alustat > Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu > Pohjoisen eKirjaston e-aineistot.

Avoimet verkkokoulutukset Libopissa

Liboppi on kirjastoammattilaisille tarkoitettu avoin moodle-pohjainen oppimisalusta. Jos Liboppi ei ole aiemmin tuttu tai tarvitset kertausta Libopin käyttöön, apua löytyy Joensuun kaupunginkirjaston työntekjän Hanna Hyttisen tekemistä Liboppi-opasvideoista, jotka löydät tämän linkin takaa. Tukea ja vinkkejä Libopin käyttöön löydät myös Lapin kirjastojen päiväkahveilta 9.9.2021, josta tallenteen löydät tästä linkistä.

Kaikille avoimet Liboppi-kurssit löytyvät listauksena omalta sivultaan. Pääset sivulle tästä linkistä.

Muut koulutukset

Kesän aikana koulutustarjonta hiljenee. Tulevia koulutuksia löydät Kirjastot.fi Ammattikalenterista sekä Aluehallintoviraston tapahtumat ja koulututukset -sivulta.

Tulevat koulutukset
Merkitty:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *