AKE Lappi koulutukset

29.3.-31.5. Digiä opastamaan – ohjaamista oppimaan -verkkokurssi

Kurssin kouluttajana ja ohjaajana toimii YTT Kai Halttunen. Kurssi käynnissä, ilmoittautuminen on päättynyt. Kurssi päättyy 31.5.2021.

19.-21.4. Exit Libary -pakohuonekonsepti Lapin kirjastoille – hankkeen pelikoulutukset

Kemin kaupunginkirjaston Exit Library -pakohuonekonsepti Lapin kirjastoille -hanke järjestää AKE Lapin kanssa yhteistyössä peli ja pelikulttuuri -teemaisia koulutuksia kolmena peräkkäisenä päivänä huhtikuussa. Webinaarit järjestetään 19.-21.4. jokaisena päivänä klo 13-15. Kouluttajina toimivat alansa asiantuntijat, joiden innostavia ja inspiroivia luentoja ei kannata jättää väliin.

Ma 19.4. klo 13-15 kouluttajana tutkijatohtori ja mediakasvattaja Mikko Meriläinen
Webinaarissa pelikasvatukseen ja nuorten pelaamiseen erikoistunut Meriläinen avaa lasten ja nuorten pelaamista ja sitä käsittelevää kasvatusta. Webinaarissa tarkastellaan esimerkiksi pelaamisen motiiveja, pelihaittoja ja pelaamisen merkitystä nuorille pelaajille, ja pohditaan millä tavalla kirjastot voivat auttaa rakentamaan hyvää ja kestävää pelikulttuuria.

Ti 20.4. klo 13-15 kouluttajana pelikasvattaja ja pelitaitokouluttaja Rami Sihvo
Webinaarissa käsitellään pelikulttuuria ja sen eri muotoja, pelaamisen hyödyistä ja nykyisistä ikärajakäytännöistä. Lisäksi webinaarissa käsitellään pelillistämisen määritelmää, pelit opetuskäytössä ja pelien historiaa kirjastoissa, pelien epistemisiä piirteitä ja pelillistä oppimista.

Ke 21.4. klo 13-15 kouluttajana hanketyötekijä Katja Remsu
Koulutuksessa käydään läpi, miten pakohuone rakennetaan kirjastotilaan, miten pakohuonepeli ohjataan, mikä on pelin ohjaajan rooli pelissä sekä mitä pakohuonepelissä tehdään ennen, sen aikana ja jälkeen?

Koulutukset järjestetään Zoomissa. Ilmoittautuminen päättyy 14.4. ja linkit koulutuksiin lähetetään osallistujille torstaina 15.4.

Ilmoittaudu yhteen, kahteen tai jokaiseen webinaariin tällä lomakkeella.

28.4. klo 13-15 Selkokirjat nuorten aikuisten ja aikuisten lukutaidon tukena -webinaari

AKE Lappi järjestää webinaarin, jossa keskitytään selkokirjallisuuteen.

Jokaisesta kirjastosta löytyy selkoromaaneja, selkonovelleja, selkorunoja sekä selkotietokirjoja. Olet ehkä lukenut niistä muutaman, tai ne ovat voineet jäädä sinulle vieraiksi. Miten saisit selkokirjoista enemmän irti? Miten voisit hyödyntää selkokirjoja työpajoissa, joissa on lukemaan tottumattomia nuoria aikuisia ja aikuisia?

Tässä selkokirjakoulutuksessa tutustutaan nuorille aikuisille ja aikuisille suunnattuun selkokirjallisuuteen. Lisäksi saat vinkkejä ja käytännön oppia siitä, miten selkokirjaa voi käyttää yhdessä sanataiteen kanssa työpajoissa ja samalla lukutaidon kehittämisessä. Koulutus on suunnattu nuorten aikuisten ja aikuisten kirjastopalveluiden parissa työskentelevälle. Kouluttajana toimii selkokielen asiantuntija, selkokirjailija Sanna-Leena Knuuttila.

Koulutus järjestetään Zoomissa. Ilmoittautuminen koulutukseen päättyy 27.4. klo 12. Ilmoittaudu mukaan tällä lomakkeella.

23.-24.9. Lapin kirjastopäivät, Tornio (ennakkotieto)

19.10. Haastavat palvelutilanteet, luovat ja toiminnalliset menetelmät (ennakkotieto, lähikoulutus) / Kouluttajana Sisä-Savon sävelet Heidi Syrjäkari ja Jukka Virtala

 

Pohjoisen kirjastot -verkoston koulutukset

11.5. klo 12-15.30 Pohjoisen kirjastot -verkostoitumiswebinaari

Pohjoisen verkoston toisessa esimieswebinaarissa tutustumme erilaisiin kirjastojen välisen yhteisen toiminnan ja kehittämisen muotoihin kolmen Case-esimerkin kautta. Kartoitamme Lapin, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastojen kehittämistarpeita ja ideoimme, miten voimme kehittää Pohjoisen kirjastoja yhdessä. Webinaari on tarkoitettu Lapin, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleisten kirjastojen esihenkilöille ja muissa työnjohdollisissa tehtävissä toimiville.

Webinaarin ohjelma:

Klo 12.00 Tervetuloa ja orientoituminen päivän aiheeseen
Klo 12.20 Case 1: Yhteispohjoismainen kirjastoauto – Yhteistyötä yli rajojen vuodesta 1979, Marja Alatalo, Muonion kirjasto
Klo 12.50 Case 2: Palvelulupaukset käytäntöön –  Itä-Suomen kirjastojen kehittämisverkoston yhteistyötä, Pia Kontio, Mikkelin seutukirjasto
Klo 13.20 Case 3: Kahden maakunnan kokoelmayhteistyö – Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan eKirjasto, Ritva Nikola, Oulun kaupunginkirjasto
Klo 13.50 Kehittämisideointia pienryhmissä
Klo 14.50 Pienryhmäosion purku
Klo 15.30 Webinaari päättyy

Lisätietoja webinaarista: Raisa Laitala, Projektikoordinaattori, Pohjoisen verkosto: Pohjois-Suomen kirjastojen esimiesten tiedon ja taidon lisääminen -hanke, raisa.laitala(at)ouka.fi

Webinaari on Pohjoisen verkosto: Pohjois-Suomen kirjastojen esimiesten tiedon ja taidon lisääminen -hankkeen järjestämä.

Ilmoittautuminen on avattu ja se päättyy 30.4. Ilmoittaudu webinaariin tästä.

HUOM! Webinaaria ei tallenneta.

1.-2.9. Pohjoisen verkoston esimiespäivät (ennakkotieto)

Pohjoisen verkosto: Pohjois-Suomen kirjastojen esimiesten tiedon ja taidon lisääminen -hankkeen järjestämä esimiespäivä järjestetään Kuusamon Tropiikissa. Lisätietoja tulee myöhemmin keväällä.

 

Avoimet verkkokoulutukset

Liboppi: Lukulux.fi – Lukemattomien aikuisten ohjaamiseen

Kurssilla käsitellään nuorten aikuisten ja aikuisten lukemattomuutta. Kurssilla on hyödyllistä tietoa lukutaidosta sekä käytännön ohjeita lukemattomuuden haasteeseen. Kurssi on avoin kaikille, joita kiinnostaa lukutaito ja siihen liittyvät asiat. Kurssi sisältöineen pohjautuu Lukemattomat mahdollisuudet -hankkeessa luotuun verkkokäsikirjaan Lukulux.fi, joka sisältää käytännössä testattuja toimintatapoja, sekä runsaasti lisätietoa lukemattomuudesta. Kurssi sisältää neljä osiota, joihin jokaiseen kuuluu yksi tai useampi testi, joiden tarkoitus on reflektoida omaa oppimistasi. Kurssin arvioitu suoritusaika on 5 tuntia. Kun olet käynyt läpi kaikki osiot hyväksytysti, saat käyttöösi Lukulux-osaaja -osaamismerkin. Osaamismerkki on todistus siitä että olet tutustunut aikuisten lukutaidon selättämiseen liittyviin asioihin ja olet kiinnostunut aiheesta.

Kurssi on kaikille avoin ja se löytyy Libopista. Kurssille pääsy vaatii kurssiavaimen, joka on lähtetetty Lapin kirjaston henkilökunnalle aiemmin. Jos et ole saanut kurssiavaintia, voit tiedustella sitä sähköpostitse esko.nousiainen(at)rovaniemi.fi.

Liboppi: Selkokielen perusteet

Koulutuskokonaisuudessa perehdytään selkokielen kirjoitusprosessiin ja -ohjeisiin. Koulutuksen jälkeen tunnet selkokielen perusteet ja osaat muokata viestintää sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä ymmärrettävämmäksi. Kurssikokonaisuus on tehty yhteystyössä AKEpampaksen, Riikka Tuohimetsän ja Max Bäckmanin kanssa. Riikka Tuohimetsä on työskennellyt vuosia selkokielen parissa ja tehnyt itsekin useamman selkomukautuksen sekä kouluttanut ammattihenkilöstöä selkokielen periaatteista.

Kurssi on kaikille avoin ja se löytyy Libopista. Kurssille pääsy vaatii kurssiavaimen, joka on lähtetetty Lapin kirjaston henkilökunnalle aiemmin. Jos et ole saanut kurssiavaintia, voit tiedustella sitä sähköpostitse esko.nousiainen(at)rovaniemi.fi.

Helsingin yliopiston MOOC-oppimisalusta: Finnan perusteet -verkkokurssi

Finnan perusteet -verkkokurssi on tarkoitettu tietopaketiksi Finnan kanssa työskenteleville ja Finnasta kiinnostuneille. Kurssi on kaikille avoin ja käytössä ympäri vuoden, joten kurssia voi suorittaa omaan tahtiin. Kurssilla käydään läpi Finnaa laajasti eri näkökulmista, esim. miten metadata toimii Finnan haun polttoaineena, miten metadata mahdollistaa jatkokäytön sekä mitä työkaluja Finna tarjoaa käyttäjilleen. Kurssille voi osallistua kolmella eri tavalla: kirjautumalla voimassa olevilla HAKA-tunnuksilla (korkeakoulutunnukset), luomalla uusi käyttäjätunnus ja/tai kirjautumalla voimassa olevalla käyttäjätunnuksella tai käyttämällä vierailijatunnusta (ei kirjautumista profiililla). Lisätietoja osallistumistavoista Finnan asiakaswikistä.

Kurssi löytyy Helsingin yliopiston MOOC-oppimisalustalta. Tekemällä profiilin ja kirjautumalla palveluun voit löytää myös muita vapaasti opiskeltavia kursseja.

 

Muut koulutukset

14.4. klo 13-14 Muovilla, biomuovilla vai ilman – YHTEISET-etäkahvit

YHTEISET-etäkahvit ovat verkkotapaamisia, joissa voi kuulla kirjastojen yhteisten palvelujen käytännön toiminnasta tai keskustella asioista, joita pohditaan kirjaston arjessa. Kahvien järjestelystä vastaa Yleisten kirjastojen digihanke ja yhteyshenkilönä toimii Päivi Litmanen-Peitsala. Näillä päiväkahveilla keskustellaan tulisiko kirjat muovittaa vai kestäisivätkö pehmeäkantiset ilman päällystystä? Mitä eroa onkaan muovilla ja biomuovilla? Yhteisillä etäkahveilla muovittamuuskokemuksista voi kysellä ja asioita pohtia yhdessä Kuopion kaupunginkirjaston järjestelmä- ja verkkopäällikkö Liisa Rossin ja Helsingin kaupunginkirjaston palvelupäällikkö Kirsi Salmisen kanssa. Ennen etäkahveille osallstumista, on hyvä katsoa Liisa Rossin esittely Kuopion muovittamuuskokeilusta Kirjastokaistalta sekä tutustua Helmet-kirjastojen tiedotteeseen biomuoviratkaisusta. Etäkahvit pidetään Teamsissa, eikä niihin tarvitse erikseen ilmoittautua. Kahvit alkavat kello 13, mukaan pääset tästä linkistä.

14.4. klo 13-15 Kirjastoseuran webinaari: Sosiaalinen media & kirjastot

Kirjastoseuran vuoden toisessa webinaarissa käsitellää kirjastoja ja sosiaalista mediaa. Webinaarissa kuullaan puheenvuorot Pauliina Mäkelältä Viestintä-Piritta Oy:stä, Minttu Luomalalta ja Katja Pietilältä Oulun kaupunginkirjastosta sekä Henriikka Tulivirralta Sivupiiristä. Webinaari lähetetään suorana Kirjastokaistalla.

15.4. klo 10-14.15 Tekijänoikeus ja tiedon omistajuus

Aluehallintovirastot järjestävät webinaarin, jossa keskitytään kirjastotoimen näkökulmasta tekijänoikeuteen ja tiedon omistajuuteen. Webinaarissa puhutaan mm. avoimista sisällöistä, CC-lisensseistä, Omadata-liikkeestä sekä kuullaan ajankohtaisia Kopioston ja Sanaston kuulumisia. Tarkempi ohjelma löytyy AVIn sivulta. Tapahtumassa on käytössä Screen.io keskusteluseinä, johon voi jättää kommentteja ja kysymyksiä. Ilmoittaudu koulutuspäivään tästä. Webinaari lähetetään Kirjastokaistalla.

15.4. klo 14-15 Lastenkirjakahvit

Lastenkirjainstituutin lastenkirjakahveilla keskustellaan ajankohtaisista lasten- ja nuortenkirjoista. Ilmoittaudu mukaan 14.4. mennessä. Ilmoittautumisohjeet löytyvät ammattikalenterista.

16.4. klo 9-11 Virtuaaliset Esko-kahvit: Kirjastopalveluja kotiin hyviä käytäntöjä x 3

Suomen kirjastoseuran Esteettömät kirjastopalvelut Esko -työryhmä järjestää virtuaaliset aamukahvit, jonka aiheena on kirjastojen kotipalvelujen hyvät käytännöt. Kahveilla kuullaan kolme case esimerkkiä: Tampereelta, Rovaniemeltä ja Keravalta. Esimerkkien jälkeen pidetään yhteinen loppukeskustelu. Aamupäivän tarkempi ohjelma löytyy mm. ammattikalenterista. Tietoiskujen aineistot voi ladata tapahtuman jälkeen kirjastoseuran sivuilta. Tilaisuuteen ei ole ennakkoilmoittautumista. Voit osallistua kahveille tästä.

19.4. klo 9.30-10.30 Erten etävinkit III

Seinäjoen kaupunginkirjaston lasten ja nuorten lukemista edistävien kirjastopalvelujen valtakunnallinen erityistehtävä, Erte, järjestää kolmannen tietoisku- & keskustelutilaisuuden. Aiheena on Discord nuortenkirjastotyössä sekä Lukuliekki-lukemispeli 3.-4. luokkalaisten lukemaan edistämisen apuna. Ilmoittaudu mukaan tästä.

20.4. klo 10-11 Eduskunnan kirjasto kouluttaa tiedonlähteitä: Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen HUDOC-tietokanta

Eduskunnan kirjaston asiantuntijat antavat verkkokoulutusta kevään 2021 aikana eduskuntatyön, lainsäädännön ja valtiopäivätoiminnan tiedonlähteistä. Koulutukset järjestetään Eduskunnan Youtube-kanavalla, pääset kanavalle tästä linkistä. Verkkokoulutuksiin ei ole ennakkoilmoittautumista. Koulutukset tallennetaan ja ne on kanavalla katsottavissa tilaisuuden jälkeen.

20.4. klo 13-15 Kansainvälisyyttä kotona – kirjastojen kansainvälinen toiminta

Aluehallintoviraston kirjastotoimen webinaarissa tarkastellaan, miten kansainvälisyyttä voi toteuttaa kirjastoissa nyt kun pandemia on pysäyttänyt matkustamisen. Webinaarissa käydään läpi myös Aluehallintovirastojen vuoden 2021 alussa kirjastoille tekemän kyselyn, jossa kartoitettiin kansainvälistä toimitaa nyt ja tulevaisuudessa, tuloksista ja verrataan tulosta Suomen Kirjastoseuran syksyllä kirjastolaisille tekemän kyselyn tuloksiin. Koulutuksessa tutustutaan myös Pohjoisen verkosto -hankkeeseen sekä kuulla Pohjoismaisen kulttuuripisteen toiminnasta. Kuulumisia myös IFLAsta. Ilmoittautuminen päättyy 19.4. Ilmoittautumiseen. Webinaari välitetään Kirjastokaistalla.

21.4. klo 9-10 Euroopan kulttuuriympäristöpäivien aamukahvit

Ympäristöministeriön Euroopan kulttuuriympäristöpäivien työryhmä järjestää maalis-huhtikuussa joka toinen keskiviikko teemaltansa samansisältöiset aamukahvit, joissa esitellään tulevia kulttuuriympäristöpäiviä sekä ideoidaan ja keskustellaan eri ideoista, joita kulttuuriympäristöpäivänä voisi mahdollisesti toteuttaa. Ilmoittaudu aamukahveille tästä.

27.4. klo 10-11 Eduskunnan kirjasto kouluttaa tiedonlähteitä: Lainsäädäntöprosessin tiedonlähteet

Eduskunnan kirjaston asiantuntijat antavat verkkokoulutusta kevään 2021 aikana eduskuntatyön, lainsäädännön ja valtiopäivätoiminnan tiedonlähteistä. Koulutukset järjestetään Eduskunnan Youtube-kanavalla, pääset kanavalle tästä linkistä. Verkkokoulutuksiin ei ole ennakkoilmoittautumista. Koulutukset tallennetaan ja ne on kanavalla katsottavissa tilaisuuden jälkeen.

4.5. klo 10-11 Eduskunnan kirjasto kouluttaa tiedonlähteitä: Finlex ja muut kotimaiset säädöslähteet

Eduskunnan kirjaston asiantuntijat antavat verkkokoulutusta kevään 2021 aikana eduskuntatyön, lainsäädännön ja valtiopäivätoiminnan tiedonlähteistä. Koulutukset järjestetään Eduskunnan Youtube-kanavalla, pääset kanavalle tästä linkistä. Verkkokoulutuksiin ei ole ennakkoilmoittautumista. Koulutukset tallennetaan ja ne on kanavalla katsottavissa tilaisuuden jälkeen.

Seuraa avoimia koulutuksia Kirjastot.fi:n Koulutuskalenterista sekä AVIn koulutus- ja tapahtumakalenterista.

Tulevat koulutukset
Merkitty:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.