Sain mahdollisuuden lähteä vertaisoppimaan eri kirjastoihin Lapin kirjastojen alueella. Itäkaira on näin länsirajan alueen asukkaalle sekä siviili- että kirjastomielessä tuntemattomampaa aluetta, joten suunnistin sinne. Sompion kirjasto valikoitui ensimmäisen vertaisoppimispäivän kohteeksi, koska itse myös seutukirjastosta vastaavana halusin nähdä, miten alueemme toinen seutukirjasto toimii.

 

Sodankylän kirjasto

Aloitin Sodankylän kirjastosta. Kirjastotoimenjohtaja Tiina Heinänen otti minut vastaan ja tutustuimme aamupäivän aikana Sodankylän kirjastoon sekä kirjastoautoon. Tiina-kaimani kanssa keskustelimme myös hanketoiminnasta, joka oli yhtenä vertaisoppimiseni tavoitteena. Melko tuoreena kirjastoalan ihmisenä hanketoiminta on uutta ja kaimani kanssa keskustellessa vahvistui se ajatus, että vaikka hanketoiminta on projektimaista, niin sitä voi ajatuksellisesti tehdä pitkäjänteisesti ja viedä hankkeiden avulla kirjastotoimintaa hyvään suuntaan. Hankkeiden avulla esimerkiksi Sodankylässä on nyt yhteisöllinen kirjastovirkailija ja hänen aikaisemmin tekemä hankepohjainen työ on nyt osa Sompion kirjaston toimintaa.

 

Pelkosennieen ja Savukosken kirjastot

Sompion kirjastoon kuuluu Sodankylän toimipisteen lisäksi Pelkosenniemen sekä Savukosken toimipisteet. Iltapäivästä aloitimme maakuntakierroksen ja vierailimme molemmissa toimipisteissä. Maakuntakierroksesta kielii se, että sen päivän aikana kertyi mittariin n. 200 kilometriä. Pelkosenniemen viihtyisä ja onnistuneesti sisustettu kirjasto toimii tällä hetkellä entisessä kenkäkaupassa, kun taas Savukoskella kirjasto on koulukeskuksen yhteydessä. Molemmat toimipisteet vaativat itsenäistä työotetta, koska niissä on vain yksi vakituinen työntekijä. Tosin Sompion kirjaston alueella on nykyään kiertävä kirjastovirkailija, mutta ammattiosaaminen ja itsenäinen työote on oltava ja se kyllä molemmissa toimipisteissä myös näkyi hyvällä tavalla. Sompion kirjastoon tutustuminen vakuutti minut siitä, että aineisto, kyllä, se on tärkeää, mutta kirjaston tunnelman ja sielun määrittelee kyllä henkilökunta ja asiakaspalvelu. Vaikka olisi kuinka aineisto uusinta uutta, mutta palvelu mättäisi, niin ei kirjasto palvelisi parhaalla mahdollisella tavalla. Kirjasto on osaltaan koko kunnan sivistyksen sydän ja sitä ei passaa unohtaa.

 

Rovaniemen kirjasto

Toisena vertaisoppimispäivänä tutustuin aamupäivästä Rovaniemen pääkirjastoon ja erityisesti juttelin Tuija Jerndahlin kanssa tapahtumatuotannosta. Rovaniemen mittakaava on toki laajempi ja suurempi, mutta toisaalta aina voi soveltaa ja ottaa vinkkejä oman kirjaston toimintaan. Jutellessa tapahtumatuotannosta, johon korona on luonnollisesti vaikuttanut, korostui se ajatus, että resurssien pienentyessä on luonnollista ja hyvä turvautua ulkopuolisiin järjestäjiin ja tarjota kirjastona tila, jossa erilaisia esityksiä tai tapahtumia toteuttaa. Verkostoituminen ja yhteistyö ovat entistä tärkeämpiä, koska kirjasto alkaa olla niitä harvoja neutraaleja matalan kynnyksen julkisia tiloja, joihin ihmiset tulevat mielellään. Kirjastoon liitetään pääsääntöisesti positiivisia mielikuvia, mitä nyt hyssyttelevä kirjastotäti on aika vahva stereotypia, joka on voimissaan edelleen.

Iltapäivän vietin Saarenkylän kirjastossa, jossa tutustuin kirjastoon ja juttelin kirjastonhoitaja Päivi Suihkosen kanssa mm. omatoimikirjastosta. Torniolaakson toimipisteisiin on kaavailtu omatoimikirjastoa jo pari vuotta, mutta se on siirtynyt muutamaan kertaan, joko teknisten syiden tai viimeisimmäksi koronan vuoksi.

 

Paikallisuus ja paikallinen identiteetti vahvasti läsnä

 

Yksi keskeinen piirre, minkä huomasin kaikissa kirjastoissa, on vahva paikallisuus ja paikallinen identiteetti. Jokaisessa kirjastossa minulle esiteltiin kotiseutukokoelma, Rovaniemen pääkirjastossa Lappi-osasto (jossa kyllä on Rovaniemi-kokoelmakin omassa hyllyssä). Tätä tärkeää kotiseututyötä ja paikallishistorian tallentamista on syytä miettiä kokonaisvaltaisesti ja selkeyttää sekä kotiseutuosastojen että Lappi-osaston roolia ja niiden keskustelevuutta keskenään. Tavoite on hyvä ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä, kunhan tavoite toteutuu yhteisymmärryksessä.
Vertaisoppimispäivät antoivat minulle paljon ja tutustutti minua niin lapin kirjaston ihanaan kirjavuuteen, mutta myös kirjastoalan monipuolisuuteen ja ennen muuta hyviin ja vahvoihin ammattilaisiin kirjastoalalla. Suosittelen lähtemään ja ihmettelemään tätä kirjavaa kirjastoamme.

 

Tiina Väkeväinen

vs. kirjastotoimenjohtaja

Torniolaakson kirjasto

Tiina Väkeväinen: Kirjava kirjastokierros 24-25.8.2020
Merkitty:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *