Kuva geralt Pixabay

Tämän kaksiosaisen koulutuksen aikana saadaan perustietoja ja työkaluja oman työn suunnitteluun. Kouluttajien ja kirjastoalan esimerkkien avulla keksitään ideoita oman työn kehittämiseen.  Voit osallistua jompaan kumpaan osaan tai molempiin. Enismmäinen osa on 15.12.2023 etäyhteydellä. Toinen osa on 31.1.2024 lähikoulutuksena Rovaniemellä. Lähikoulutukseen otetaan 25 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä huomioiden alueellinen kattavuus. Koulutukseen valituille ilmoitetaan hyväksymisestä ilmoittautumisajan päätyttyä.

Koulutuksen ensimmäisessä osassa 15.12. johdatellaan aiheeseen ja siirrytään sitten juttelemaan oman työn järjestämisestä. Kouluttajana on vuonna 2022 ilmestyneen kirjan Lean käytäntöön : opas tieto- ja palvelutyön kehittämiseen kirjoittaja Tuomas Mikkonen. 

”Asiakkaiden parissa työskennellessään Tuomas on huomannut, että haasteena ei useinkaan ole taitojen tai työkalujen puute, vaan niiden soveltaminen jokapäiväiseen arkeen ja prosesseihin. Kiireen ja stressin luoman noidankehän katkaiseminen on Lean-valmennuksien avaintavoite. ”

Toisessa osassa 31.1.2024 lehtorit Matti Rahko ja Anu Tammela esittelevät aamupäivällä lean-menetelmän ja ovat mukana myös iltapäivän keskusteluosuuksissa. Iltapäivän aloittaa Espoon kirjastopalveluiden johtaja Ritva Nyberg kirjastoalan esimerkeillään. Sen jälkeen siirrytään ideoimaan ja suunnittelemaan oman työn järjestelemistä. 

”Voidaan esimerkiksi löytää rutiinitöitä, jotka ovat yksitoikkoisia ja joita kone voi tehdä ihmisen sijasta. Silloin henkilökunnan työpanosta voidaan käyttää mielekkääseen toimintaan, kuten asiakkaiden kohtaamiseen. Se on työn jatkuvaa parantamista siksi, että resurssit kohdennetaan oikein. Esimerkiksi Epoossa on kehitetty työkalu, joka nopeuttaa aineiston inventointia ja vähentää siihen tarvittavan työn määrää.” Näin kertoo Espoon kirjastopalvelujen johtaja Ritva Nyberg. Ritva kertoo lisää esimerkkejä koulutuksessa.

Ohjelma

Ensimmäinen osa 15.12.2023

klo 13.00 Johdatus aiheeseen, valmentaja Tuomas Mikkonen
klo 14.00 Juttutuokio. Mitä järjesteltävää omasta työstä löytyy?
15.00 Ohjelma päättyy

Toisen osa 31.1.2024
9.00 Kahvit
9:30 Johdatus aiheeseen, lehtorit Anu Tammela ja Matti Rahko (OAMK)
11.00 Lounas
12.00 Esimerkkejä Espoon kirjastopalveluista, kirjastopalveluiden johtaja Ritva Nyberg
12.45 Porinaporukat, millaisia parannuskohteita löydetään
14.00 Keskustelukierros kahvitellen ja päivän yhteenveto
15.00 Ohjelma päättyy

Lounas on omakustanteinen, matka- ja majoituskuluista vastaa lähettävä kirjasto. 

Ilmoittaudu ensimmäiseen osaan tästä linkistä 14.12.2023 mennessä.

Ilmoittaudu toiseen osaan tästä linkistä 22.1.2024 mennessä.

Virtaviivaista työtä -koulutus 15.12.2023-31.1.2024
Merkitty:            

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *