29.8. Leena ja Kristiina Lapin AKEsta kertovat mitä suunnitelmia syksylle 2024 on. Lapin kirjastojen tulevan suunnittelutyö on alkanut visiotyöpajoilla. Työtä jatketaan Howspace-alustalla, jonka käyttöön tutustumme. Satu Ihanamäki Lapin AVIsta pohjustaa tulevan suunnittelua ja ennakoinnin osuutta asiaan. ●●●Lopuksi kuulumisia alueilta.

12.9. Lanu-päiväkahvit: Syksyn uusia tuulia ja rohkeita kokeiluja LaNu-työssä. Luvassa on katsaus siihen, mitä LaNu-työssä ja Lapin kirjaston LaNu-työryhmässä on meneillään. Päiväkahveilla esitellään LaNu-työn uusia yhteisiä materiaaleja Lapin kirjastossa eli tänä vuonna tuotettuja tarinalaatikkoja ja lukudiplomeja.

Mukaan kuuntelemaan, keskustelemaan ja ideoimaan voivat tulla kaikki, vaikka ei tekisi kirjastossa LaNu-työtä. ●●●Lopuksi kuulumisia alueilta.

26.9. Saavutettavuuskirjasto Celian tulevat muutokset. Celian tulevan vuoden aikana tapahtuvat muutokset koskevat yleisissä kirjastoissa mm. asiakkaiden rekisteröintiä ja äänikirjakokoelmia. Muutoksista kertoo asiantuntija Celian kirjastopalveluista. Tilaisuudessa kuullaan mielellään kirjastokentän kommentteja ja vastataan kysymyksiin. Tule mukaan! ●●●Lopuksi kuulumisia alueilta. 

10.10. AVIn Peruspalvelujen arviointi 2023 ja Lapin erityispiirteet, Satu Ihanamäki Lapin AVI. ●●●Lopuksi kuulumisia alueilta. 

24.10.  Pelillisillä menetelmillä kirjoitustaidot haltuun! Pelaa, keksi & kirjoita -hankkeessa on tutkittu pelien käyttöä kirjoittamisen opetuksen tukena sekä rakennettu digitaalinen oppimisympäristö innostamaan 5.—9.-luokkalaisia oppimaan nyky-yhteiskunnassa tarvittavia laaja-alaisia kirjoitustaitoja. / Lapin yliopiston suomen kielen ja kirjallisuuden didaktiikan yliopistolehtori, FT Outi Kallionpää.  ●●●Lopuksi kuulumisia alueilta. 

31.10. Pohjoisen eKirjasto -kahvit klo 9.00 – 10.30 / Tietoasiantuntija Outi Tommila kansalliskirjastosta vastaa Kuntien yhteisen E-kirjaston viestinnästä. Outi on apuna Pohjoisen kirjastoille Kuntien yhteiseen E-kirjastoon siirtymisestä tiedottamisessa. Tiedottaminen kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin tämän vuoden puolella. 

Kokous on tarkoitettu Lapin, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastojen henkilökunnalle, ja erityisesti kirjastojen viestinnästä vastaavien toivotaan pääsevän paikalle. 

7.11.

21.11. Pohjoisen eKirjasto -kahvit. Aiheena Kuntien yhteinen E-kirjasto / Marja Hjelt Kansalliskirjaston E-kirjasto -tiimistä. Pohjoisen kirjaston liittyminen tapahtuu vuoden 2025 alussa. Tilaisuus tallennetaan ja tallenne on katsottavissa 20.12.2024 asti. ●●●Lopuksi kuulumisia alueilta.

5.12. Lanu-päiväkahvit: Kirjasto osana perhekeskusta / Lapin perhekeskuskoordinaattorit.
Yleistä tietoa perhekeskuksesta sekä kirjastoista osana paikallisia perhekeskuksia. Tule mukaan kuulemaan esimerkkejä yhteistyöstä kirjastojen ja muiden perhekeskustoimijoiden välillä sekä ideoimaan uutta. Paikalla Lapin perhekeskuskoordinaattorit. ●●●Lopuksi kuulumisia alueilta.

19.12.  Matkalaiset kertovat AVIn opintomatkan antia ja oppeja Ruotsin kirjastoista. Opintomatkan ajankohta 28. – 31.10. ja kohteena Göteborg. Satu Ihanmäki Lapin AVI ja Laura Herva Rovaniemen kirjasto. ●●●Lopuksi kuulumisia alueilta.

11.1. Sanataiteen aarrearkut / Anna Anttola ja Kati Inkala Oulun lastenkulttuurikeskus, Lapin alueellinen LaNu-verkosto. ●●●Mitä alueelle kuuluu -osio.  

22.1. Ekstrakahvit: Kirjastokaveri-info. Tule kuulemaan uudet kirjastokaveri-parit ja toiminnan uusi konsepti.  /  Lapin alueellinen kehittämistehtävä 

23.1. Ekstrakahvit : Miten kuvailu tulee muuttumaan? Turun kaupunginkirjastossa on käynnissä Kohti metatietovisiota -selvitysprojekti, jonka tavoitteena on luoda kokonaiskuva muuttuvasta kuvailun ekosysteemistä.  Mistä hankkeessa ja linkitetyssä datassa on kyse, ja miten se tulee vaikuttamaan kirjastojen kuvailutyöhön?  Kuvailu tulee muuttamaan linkitetyn datan hyödyntämisen, uudet kuvailusäännöt sekä kuvailualustat. / Kaisa Hypen, Kirjasampo-hankkeen koordinaattori, Turun kaupunginkirjasto.

25.1. Digittääkö? Digiopastamisesta Lapin kirjastoissa / Marja-Leena Vaarala Kemijärven kirjasto ja Leena Kinnunen Rovaniemen kirjasto. ●●●Mitä alueelle kuuluu -osio.

8.2. Kotipalvelu Lapin kirjastoissa / Soile Arkivuo ja Leena Kinnunen Rovaniemen kirjasto. Soile kertoo Kirjat kotiin -kotipalvelun järjestämisestä ja kokemuksista Rovaniemellä. Keskustellaan, millaista kotipalvelutoimintaa muissa Lapin kirjastoissa on sekä vaihdetaan vinkkejä ja ideoita kotipalvelutoiminnan järjestämisestä. ●●●Mitä alueelle kuuluu -osio.

22.2. Tapahtumatuotanto / Tapahtumatuotannosta Rovaniemen kaupunginkirjastossa kertoo Marko Niemelä, asiakaspalvelupäällikkö, Rovaniemen kirjasto. ●●●Mitä alueille kuuluu -osio.

7.3. Toisen asteen kirjastoyhteys -hanke tuo toisen asteen opiskelijat kirjastopolulle. Mitä materiaaleja hankkeessa tehtiin ja miten saat aineistot käyttöösi, tule kuulemaan. / Sylvia Veini, Rovaniemen kirjasto. ●●●Mitä alueille kuuluu -osio.

21.3. Mitä digitaalisten pelien avulla voi oppia? Miten yhdistää leikki ja oppiminen? Mitä kasvatustieteilijät tietävät pelillisestä oppimisesta? Minkälaisia asioita pelien kautta voi opettaa aikuisille ja lapsille? / Mari Maasilta ja Marjaana Kangas, Lapin yliopisto. ●●●Mitä alueille kuuluu -osio.

4.4. Miten tekstin tai teeman visualisointia ideoidaan? Miten näyttelyrakentamisen ammattilaiset sen tekevät? Konkreettisia vinkkejä ja esimerkkejä luvassa. / Lapin maakuntamuseon näyttelyamanuenssi Tuija Alariesto. ●●●Mitä alueille kuuluu -osio.

17.4. Huom! keskiviikko. Metsämuistipaja / Krista Kuusela. Muun muassa ikäihmisten palvelutaloissa toteutetuissa työpajoissa tarjottiin sekä kirjaston että luonnon antia tarinallisin, moniaistillisin ja läsnäolevan kohtaamisen keinoin. ●●●Mitä alueille kuuluu -osio.

22.4. Ekstrakahvit: Kirjastokokeilujen esittelyt Lapin kirjastopäiviltä. / Osallistujat Lapin kirjastosta. 

2.5. Kansien kätkössä-hanke / Hanketyöntekijä Johanna Keränen, Ranuan kirjasto. ●●●Mitä alueille kuuluu -osio.

16.5. Ulkomaille Erasmus+ ohjelmassa / Riitta Kuusikko, taidemuseon johtaja ●●●Mitä alueille kuuluu -osio.

30.5. Kirjastokokeilujen esittelyt Lapin kirjastopäiviltä. / Osallistujat Lapin kirjastosta. ●●●Mitä alueille kuuluu -osio.

13.6. Lukumaan lumo / Marru Soppela kertoo Rauman, Eurajoen, Nokian ja Kemijärven yhteishankkeesta, jossa tavoitteena on edistää lukemista, lisätä perheiden kirjastopalvelujen käyttöä ja kehittää kirjastojen ja varhaiskasvatusyksikköjen välistä yhteistyötä. ●●●Mitä alueille kuuluu -osio.

29.7. Huom. klo 13.30 – 14.30 Ekstrakahvit maanantaina: Sinun, minun ja meidän kirjasto! -hanke / Hanketyöntekijä Heidi-Maria Ylioinas, Kemin kaupunginkirjasto. Hankkeen tavoitteena on kirjaston tilojen ja palveluiden kehittäminen yhdessä kuntalaisten, erityisryhmien ja muiden yhteistyötahojen kanssa.

24.8. AVI perehdytyskahvit / Satu Ihanamäki, Lapin AVI

7.9. Informaatiotutkimuksen opiskelusta Tampereen yliopistossa / Tuomas Harviainen

21.9. AKE perehdytyskahvit / AKE Lapin tiimi

28.9. Ekstra-päiväkahvit : Ideoita ja ajatuksia Tanskasta AVI:n opintomatkalta : Nina Sipola, Rovaniemi ja Paula Löppönen, Muonio

5.10. Minun kirjastoni – yhdessä enemmän : miten hankkeessa kehitetty toiminta jatkuu kirjaston perustyönä / Heidi Petrov, Oulun kaupunginkirjasto. Kokemuksia AKE-kirjastojen mentorointiohjelmasta / Hanna Laitinen, Tornionlaakson kirjasto ja Laura Pitkänen, Sodankylän kirjasto

19.10. Lanu-päiväkahveilla on nyt kyselytunti. Mitä tapahtuu vauvojen runokylpylöissä? Mitä tarvii ottaa huomioon ja kuinka sellaisen voisi järjestää omassa kirjastossa? / Pirkko Ilmanen kirjastopedagogi, sanataide-, kirjallisuusterapia- ja lasten tunnetaito-ohjaaja on kertomassa meille toiminnasta Espoon Entressen kirjastossa ja vastaamassa kysymyksiinne. Täältä parhaat vinkit talteen!  

2.11. Eritysasiakkaat kirjastossa / Sini Springare ja Hanna Satta, Neppari- Nepsyperheiden arki näkyväksi- hanke

16.11. HUOM. klo 12.30 – 13.30! Paikallisen, alueellisen ja valtakunnallisen hiekkalaatikolla : miten toteutan kirjastolakia kirjastossani? / Lapin AVI ja AKE Lappi

30.11. Työvaihto ulkomaille ja muita vaihtoehtoja kv-toimintaan / AKE Lapin tiimi.  Miten kv-vaihdosta saatiin lisäosaamista mm. sähköisten palveluden, aikuisten ja lanun tapahtumatuotantoon ja hakeutuvien kirjastopalveluiden kehittämiseen / Tuomo Lindfors, Iisalmen  kaupunginkirjasto. 

14.12 Tip tap! Pikkujoulut huippuosaajille – eli kaikille kirjastolaisille. Vuoden viimeiset päiväkahvit vietetään yhdessä koko Suomen kirjastolaisten kanssa, sillä Turun AKE-kirjasto on kutsunut kaikki mukaan huippuosaajien pikkujouluihin. Juhlien teema on ajankohtainen ja tärkeä – kirjastolaisten monipuolinen osaaminen. Aluksi Lapin omaa ohjelmaa klo 13.30 alkaen ja sitten järjestäjänä toimii Turun alueellista kehittämistehtävää hoitava kirjasto.

Ohjelmassa psykologi Tiina Ekmanin alustus ja paneelikeskustelu. Tiina Ekmanin lisäksi paneelissa keskustelevat Suomen kirjastoseuran toiminnanjohtaja Juha Manninen, Huittisten kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja Anni Tormas, Turun kaupunginkirjaston kirjastonhoitajan ja tuoreehko alanvaihtaja Emmi Louhivuori sekä kirjastoalan moniottelija Päivi Jokitalo, joka myös moderoi keskustelun.

19.1. Päiväkahvit : Kuulumisia alueelta ja tämän vuoden suunnitelmia

23.1. Extrakahvit: Lappi-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaiden esittely / Tiina Heinänen Sompion kirjasto, Sari Hakko, Kittilän kirjasto, Sirpa Tolonen Kolarin kirjasto ja Virva Jakkula Posion kirjasto

2.2. Kirjastokaverit-toiminta / Salla ja Posio sekä Uusi pilottisopimus kirjallisuuden ja kuvituksen käytöstä kirjastojen digitaalisissa kanavissa / Johanna Selkee, Kuntaliitto

16.2. Ammatillinen kukoistus 360: kirjastolaisen hyvinvointiohjelma / Juliaana Grahn & Mervi Hietanen, AkePike

2.3. Kirjastokaverit-toiminta / Ranua ja Kemijärvi, Kittilä ja Utsjoki

16.3. Ajankohtaistietoa informaatiotutkimuksen opinnnoista Oulun yliopistossa sekä informaatiotutkimuksen tämänhetkisistä teemoista / Heidi Enwald, yliopistonlehtori, Oulun yliopisto

29.3. HUOM! muuttunut päivä! Kirjastokaverit-toiminta / Inari ja Muonio sekä Kittilä ja Utsjoki

13.4. Kimmo Korteniemi, Rovaniemen kaupunginkirjasto: Ympäristötoivon lainasto -hankkeen kuulumiset

27.4. Simon ja Tervolan valokuvaprojekti / Mari Parpala OpenDigiTalo, Jonne Kauppi Simon kirjasto

25.5. Päiväkahvit

8.6. Kevätkauden päätös

13.1. Kutsu kirjasto -kylään hankkeen esittely / Tuija Jerndahl, Rovaniemen kirjasto

27.1. Hiihkun seikkailupassi / Sanna Haakana, Rovaniemen kirjasto, Lukuintoa kirjastokerhtosta / Sonja Sinisalo, Rovaniemen kirjasto

10.2. Poikkeuksellisesti klo 12.30-14.30. Tilastointi / Pasi Rantanen, Rovaniemen kaupunginkirjasto, Kestävä kirjasto 2030-tiekartta / Minna Männikkö, Oulun kaupunginkirjasto sekä Kehitä kirjastoa – Pohjois-Suomen kirjastojen virtuaalinen osallistamisalusta asiakkaille -hanke / Maija Karvosenoja Rovaniemen kaupunginkirjasto.

24.2. Löydä omat vahvuutesi vinkkaajana / Henriika Tulivirta, Sivupiiri, VAKE

10.3. Rauhankasvatusinstituutti

24.3.  Kuulumiset alueelta – ei tallenneta

7.4.

21.4.

19.5.

2.6.

16.6.

26.8.    Päiväkahvit : Miten lobata kuntapäättäjiä / Tiina Väkeväinen, Tornion kirjasto  

9.9.      Päiväkahvit : Liboppi / Esko Nousiainen

7.10.    Päiväkahvit  :  VOIMA/SANA-hanke Laura Herva ja Katja Rakkolainen, Rovaniemen kaupunginkirjasto

21.10.  Päiväkahvit : Kirjastoalan koulutuksesta / Satu Salmela, SeAMK

4.11.     Päiväkahvit : Oulun Sarjakuvakeskus / Harri Filppa

11.11.   Päiväkahvit : Lapin kirjastojen strategiaan liittyvien ryhmätöiden purku

2.12.    Päiväkahvit : Makerspace -hankematkan antia / Riina Mattila ja Ari Hietala, Rovaniemen kaupunginkirjasto

16.12.  Päiväkahvit joulunalustunnelmissa 

14.1. Viikkopalaveri : Aiheena mm. Osaamiskartoitus / Maria Kiainen , REDU

21.1. Päiväkahvit peruttu: Johtajien webinaarisarja, osa 1: Kirjastolaki johtamisen välineenä AVI

28.1 Viikkopalaveri : Aiheena mm.  E-aineistot / Aija Laine, Helsingin kaupunginkirjasto

4.2. Viikkopalaveri : Aiheena mm. Kemin pakohuonehanke, E-oheislukemisto, koulutusasioita, Finna-chatin ohjeita

11.2. Päiväkahvit : Tilastot / Pasi Rantanen, Rovaniemen kaupunginkirjasto

18.2. Päiväkahvit : VOIMA/SANA -hanke, sanataidetyötä nuorille. Lukumaskotti-äänestys / Rovaniemen LaNu

25.2. Viikkopalaveri peruttu: AKE-kirjastojen linjakokous

4.3. Päiväkahvit : Osaamiskartoituksen tulosten läpikäynti / Maria Kiainen, REDU

11.3. Viikkopalaveri: Aiheena mm. lukutaitostrategia, vieraana Mervi Heikkilä Seinäjoen Ertestä

18.3. Päiväkahvit: Monikielinen kirjasto / Riitta Hämälainen ja Eeva Pilviö Monikielisestä kirjastosta

25.3. Viikkopalaveri

1.4. Päiväkahvit peruttu

8.4. Viikkopalaveri: Celia-kirjasto / Elina Kilpiö

15.4. Ei päiväkahveja! – peruttu

22.4. Lapin kirjaston ympäristökahvit / hostina kirjastonhoitaja Kimmo Korteniemi Rovaniemen kaupunginkirjasto

29.4. Päiväkahvit : Teemana omatoimikirjastot, vieraana kirjastopedagogi ja Parasta palvelua omatoimisesti -hankkeen koordiaattori Ira Cottier Espoon kaupunginkirjastosta.

6.5. Päiväkahvit: Teemana tutkitun tiedon teemavuosi, vieraana viestinnän suunnittelija Päivi Litmanen-Peitsala VAKEsta.

12.5. Päiväkahvit: Pohjoisen verkosto sekä Pohjoisen eKirjasto -hankkeet, vieraana hanketyöntekijä Raisa Laitala.

20.5 Päiväkahveilla kuulemme Sitran Kirjastoista kansanvallan foorumeita -hankken Inarin kirjaston pilotista, vieraana hanketyöntekijä Tapio Kumpula.

27.5. Päiväkahvit: Teemana musiikkikirjastotyö, vieraana Tuomas Pelttari musiikkikirjastot.fi / hostina erikoiskirjastonhoitaja Marko Niemelä Rovaniemen musiikkikirjastosta.

3.6. Päiväkahveilla keskustellaan Lapin kirjastoissa alkaneista ja käynnistymässä olevista hankkeista, niiden läpiviennistä ja talouden seurannasta. Vieraana Satu Ihanamäki Lapin aluehallintovirastosta.

10.6. Päiväkahvit

24.9.   Päiväkahvit: Koronan vaikutusten- ja Liboppi-kyselyn tuloksia

1.10.  Viikkopalaveri  Peruttu AKE-koordinaattorien koulutuksen vuoksi

8.10.   Päiväkahvit: Hanke-etkot

15.10.  Viikkopalaveri

29.10.  Viikkopalaveri

5.11.   Päiväkahvit: Hankejatkot

12.11.  Viikkopalaveri

19.11.  Päiväkahvit : LaNu-työ

26.11.  Viikkopalaveri

10.12. Virtuaaliset pikkujoulut

17.12. Viikkopalaveri

Lapin kirjastojen etäpäiväkahvit torstaisin kello 13.30 – 14.45

Kirjastolaisten kuulumiset vaihdetaan joka toinen torstai. Meillä on noin 15 – 30 minuutin mittainen Mitä alueille kuuluu -vapaamuotoinen osio puheenvuorojen jälkeen. Tule kertomaan ja kuulemaan mitä eri puolella Lapin kirjastoa tapahtuu ja mitä työkavereille kuuluu! 

Asiantuntijapuheenvuorojen täydentyvän ohjelman löydät täältä.  Tallennetut päiväkahvit löytyvät Lapin kirjaston Youtube-kanavalta

Uutta: You Tube -tallenteen kommentteihin on tallennettu aikaleima, josta pääset hyppäämään nimettyihin kohtiin.

Kutsu päiväkahveille tulee Lapin kirjaston henkilökunnalle joko sähköpostilla tai kalenterimuistutuksena

 

Tervetuloa mukaan!