Mentorointiohjelma kirjastoille : Vie mennessäs, tuo tullessas!

Tukea ja tuloksia mentorointiohjelmalla

Joensuun, Kuopion, Porvoon, Rovaniemen, Tampereen ja Vaasan AKE-kirjastot järjestävät yhteistyössä kaikille kirjastoalan työntekijöille suunnatun vuoden mittaisen mentorointiohjelman. Mukaan haetaan nyt mentoreita ja mentoroitavia. Ohjelman keskeisiä teemoja ovat hiljainen tieto, osallisuus, viestintä, itsensä johtaminen ja yhteistyö. Mentorointi on molemmille osapuolille erinomainen tapaa saada uusia näkökulmia, osaamista, tukea ja verkostoja tukemaan kirjaston arkea.

Tapaamisia etänä ja nenitysten

Ohjelmaan kuuluu viisi yhteistapaamista sekä parien keskinäiset tapaamiset. Ohjelman käynnistävä kick-off -tilaisuus järjestetään 17.1.2024 klo 12-15 Tampereella pääkirjasto Metsossa. Muut neljä yhteistapaamista toteutuvat etäyhteyksin. Ohjelman vetäjänä toimii viestintäasiantuntija, NLP Trainer ja uravalmentaja Reetta Viinanen.

Haku on auki!

Hae mukaan mentorointiohjelmaan 17.11.2023 mennessä tällä lomakkeella https://link.webropol.com/ep/mentoriohjelma

Onko tämä sittenkin minulle?

Jos vielä mietit, onko tämä sinulle, niin lue viime vuoden mentorointiohjelmaan osallistuneiden kokemuksia. Lue tästä Soilen blogikirjoitus tai kuuntele Lapin kirjastojen päiväkahvitallenteelta 5.10 kokemuksia mentorointiohjelmaan osallistuneilta. Kertomassa ovat Hanna Laitinen, Tornionlaakson kirjasto, Laura Pitkänen, Sodankylän kirjasto tallenteella ja Soile Lähdeaho, Keuruun kaupunginkirjasto (blogi). Tässä Kristiinan koostamia otteita edellämainituilta: 

Laura Pitkänen, aktori 2022

Mentorointiohjelma toimii resurssiapuna pienille kirjastoille ja tarjoaa osallistujille vertaistukea. Vetäjä, Reetta Viinanen, oli asiantunteva ja yhteisten tapaamisten aiheet olivat todella kiinnostavia. Keskustelut ovat innostavia. Kun osallistujat ovat eri puolilta Suomea, antavat keskustelut eri tavalla uusia ideoita ja näkökulmaa omaan työhön, kuin jos vuorovaikutusta olisi vain Lapin kirjaston kirjastolaisten kanssa. 

Hanna Laitinen, mentori 2022
Ensin pohdin, löytyykö minulta annettavaa mentoroitavalle. Mutta mentorointiohjelmahan on vuorovaikutteista toimintaa, ennemmin kuin, että mentori vain jakaa tietoa toiselle. Mentorina sain itsekin paljon. Omasta työkokemuksesta oli hyötyä ja keskusteluista sain myös oman työn jäsentämiseen apua. Rohkaisen hakemaan mukaan ohjelmaan, jos vähänkään kiinnostaa tämän tyyppinen vertaisoppiminen. Uudenlaisia ajatuksia ja ideoita syntyy, kun kirjastolaisia on mukana eri puolilta Suomea ja erilaisista kirjastoista. 

Soile Lähdeaho, aktori 2022
Mentorointiohjelma toi uutta kipinään omaan työhön ja motivaatiota. Mentorini pystyi peilaamaan asettamiani tavoitteita ja kysymyksiä omaan työhönsä, näin mentorikin sai tästä ohjelmasta matkaeväitä. Valmentajamme Reetta Viinasen koulutuksissa käsiteltiin tärkeitä aiheita asiantuntevasti. Tapaamisten sisältö oli suunniteltu mukavasti: sopivassa suhteessa teoriaa, yhteistä aikaa, pienryhmäkeskusteluja sekä tietysti keskustelu oman parin kanssa. Erityisen tärkeänä pidin luentoja oman osaamisen tunnistamisesta ja sanoittamisesta sekä itsensä johtamisesta.