Tämän kaksiosaisen koulutuksen aikana saadaan perustietoja ja työkaluja oman työn suunnitteluun. Kouluttajien ja kirjastoalan esimerkkien avulla saadaan ideoita oman työn kehittämiseen. 

Koulutuksen ensimmäisessä osassa 15.12. johdatellaan aiheeseen ja siirrytään sitten juttelemaan oman työn järjestämisestä. Kouluttajana on vuonna 2022 ilmestyneen kirjan Lean käytäntöön : opas tieto- ja palvelutyön kehittämiseen kirjoittaja Tuomas Mikkonen. 

”Asiakkaiden parissa työskennellessään Tuomas on huomannut, että haasteena ei useinkaan ole taitojen tai työkalujen puute, vaan niiden soveltaminen jokapäiväiseen arkeen ja prosesseihin. Kiireen ja stressin luoman noidankehän katkaiseminen on Lean-valmennuksien avaintavoite.

Ilmoittaudu ensimmäiseen osaan tästä linkistä 8.12. mennessä. Voit osallistua jompaan kumpaan osaan tai molempiin. Toinen osa on tulossa 2024.

”Voidaan esimerkiksi löytää rutiinitöitä, jotka ovat yksitoikkoisia ja joita kone voi tehdä ihmisen sijasta. Silloin henkilökunnan työpanosta voidaan käyttää mielekkääseen toimintaan, kuten asiakkaiden kohtaamiseen. Se on työn jatkuvaa parantamista siksi, että resurssit kohdennetaan oikein. Esimerkiksi Epoossa on kehitetty työkalu, joka nopeuttaa aineiston inventointia ja vähentää siihen tarvittavan työn määrää.” Näin kertoo Espoon kirjastopalvelujen johtaja Ritva Nyberg. Ritva kertoo lisää esimerkkejä koulutuksen toisessa osassa 2024.

Ohjelma

Ensimmäinen osa 15.12.2023

klo 13.00 Johdatus aiheeseen, valmentaja Tuomas Mikkonen
klo 14.00 Juttutuokio. Mitä järjesteltävää omasta työstä löytyy?
15.00 Ohjelma päättyy

Toisen osa tammikuu/helmikuu 2024
9.00 Kahvit
9:30 Johdatus aiheeseen, lehtorit Anu Tammela ja Matti Rahko (OAMK)
11.00 Lounas
11.45 Esimerkkejä Espoon kirjastopalveluista, kirjastopalveluiden johtaja Ritva Nyberg
13.00 Porinaporukat, millaisia parannuskohteita löydetään
14.00 Keskustelukierros kahvitellen ja päivän yhteenveto
15.00 Ohjelma päättyy

Lounas on omakustanteinen, matka- ja majoituskuluista vastaa lähettävä kirjasto.