Sain viettää antoisan ja mukavan vertaisoppimispäivän Posion kirjastossa 3.9.2021. Miksi halusin juuri Posiolle? Koska heillä on koulukirjasto, josta halusin tietää enemmän ja jonka halusin myös nähdä omin silmin. Minua kiinnosti myös omatoimikirjasto ja Posion kirjasto on toiminut omatoimikirjastona jo useamman vuoden. Lisäksi Posiolta valittiin kaksi henkilöä Lappi-kirjallisuuspalkinnon työryhmään ja voisimme pitää aloituspalaverin. Siis kolme isoa asiaa yhdellä käynnillä ja vielä muut pienemmät kaupan päälle. Jeee!

 

 

 

Posion kirjasto pähkinänkuoressa

Posiolla on vähän runsas 3000 asukasta ja vakihenkilökuntaa kirjastossa 2,7. Kirjastonjohtaja Virva Jakkula johtaa myös kunnan kulttuuritoimea 0,3 prosentilla. Lisäksi on kaksi työllistettyä, joista toisella on omat Koha-tunnukset. Molemmat ovat olleet kirjastossa pitkään. Kirjastorakennus on vuodelta 1983, peruskorjausta ei ole tehty. Kirjastossa on Virtu-piste ja tilaa käytetään myös kokoushuoneena. Tällä hetkellä kirjasto on mukana Pienten kirjastojen pilotissa (Seinäjoen Lanu-Erte), Digitutor-tehtävän kehittämishankkeessa (oma AVI-hanke) ja Kutsu kirjasto kylään-hankkeessa (Roi/AVI). Kirjojen muovitusta on vähennetty vuodesta 2019 alkaen reippaasti ja muovin käytössä aiotaan siirtyä biopohjaisen muovin käyttöön. Virva Jakkula ja Anniina Paasonen kirjoittavat paikallislehteen kirjaesittelyitä. Henkilökunta kierrättää omatoimisesti muovit, pahvit ja metallit, WAU!

 

 

Koulukirjasto

Sodankylään rakennetaan uutta monitoimikeskusta (SMK), johon halutaan myös koulukirjasto. Keskuksen pitäisi olla toiminnassa ensi syksynä. Koulukirjaston suunnittelu on vaiheessa alkuinnostuksen laajahkot suunnitelmat ovat kutistuneet, mutta kirjasto on edelleen piirustuksissa. 

Posiolla koulu sijaitsee lähellä pääkirjastoa, välimatkaa on noin puoli kilometriä. Koulukirjasto koetaan kuitenkin tärkeäksi, jotta oppilailla on pääsy luettavan äärelle helposti. Koulukuljetuksissa olevat oppilaat eivät muuten pääsisi kirjastoon ehkä lainkaan tai hyvin harvoin. Kirjojen ja kirjaston olemassaolo arkisessa opiskeluympäristössä pitää lukemisen mielessä ja silmissä. Koulukirjastossa on aineistoa noin 4000 yksikköä. Kirjat on luetteloitu Koha-kirjastojärjestelmään ja ne lainataan joko automaatilla tai kirjastoammattilaisen palvelun avulla. Koulukirjasto on hallinnollisesti Posion kirjaston alaisuudessa. Aineiston hankintaan ei ole osoitettu omaa, erillistä rahoitusta, hankinnat tehdään kirjaston budjetista. Lukion kurssikirjat kustantaa koulu ja tilaa myös Tiede-lehden kirjaston kokoelmaan. Kurssikirjoja ei lainata koulukirjaston ulkopuolelle. Teokset näkyvät Finnassa Posion koulukirjaston alla, mutta eivät ole lainattavissa eivätkä varattavissa.

 

 

Koulukirjasto on avoinna tämän syksyn kahtena päivänä viikossa opettajien avulla: ma 12-12.45 ja ke 9.30-11.45 ja samoin kahtena päivänä kirjastoammattilaisen avulla: ti 10-12 ja pe 9.30-11. Koululla on kaksi opettajaa, joilla kirjasto on toimenkuvassa. Koha-järjestelmää käyttävät vain kirjastoammattilaiset. Kirjastovirkailija Maiju Päivärinta aloitti työt tänä vuonna Posion kirjastossa ja hänen vastuullaan on koulukirjasto. Maiju onkin tehnyt isoja poistoja ja saanut kirjaston hyllyt näyttämään houkuttelevilta, aineistossa on paljon uutta ja ajankohtaista luettavaa. Käyntini aikana kirjastossa vieraili useampi luokka ja välituntikävijät päälle. Oppilaiden omatoimilainaus sujui mallikkaasti ja pienemmät saivat apua myös opettajaltaan. Kirjasto antoi sympaattisen ja aktiivisen vaikutelman. Kirjasto on lasiseinien takana ja se hiukan rauhoittaa käytävämelua.  Maiju on myös valmistellut peruskoulun, lukion ja kirjaston yhteistyösuunnitelman sekä varhaiskasvatuksen ja kirjaston yhteistyösuunnitelman. Kunnioitettavaa! Koulukirjasto on tärkeä!

 

 

 

Omatoimikirjasto

Sodankylän kirjastossa aloitettiin omatoimilehtisalin ja –kokoustilan käyttö vuonna 2014. Koko kirjaston siirtoa omatoimikäyttöön on suunniteltu jo jonkin aikaa, mutta toteutus vielä puuttuu.

 

Posion kirjastossa omatoimikäyttö aloitettiin vuonna 2017 ensin lehtisalin osalta ja kun lainausautomaatit oli hankittu myös koko kirjaston osalta. Kirjastossa ollaan hyvin tyytyväisiä omatoimikirjastoon: työaikaa voidaan nyt suunnata sisältötyöhön. Iltavuoroista on kokonaan luovuttu. Palveluaikaa kirjastossa on ma-to 12-17 ja pe 10-15. Omatoimiaika on arkisin 9-21 ja viikonloppuisin 8-18. Henkilökunta kokee jaksavansa paremmin. Asiakkaat ovat niin ikään kiitelleet palvelua. Jäin vierailupäivänä kirjastoon odottamaan bussin lähtöä ja sinä aikana asiakkaita kävi muutamia, pari miesasiakasta intoutui kehumaan Posion kirjastoa ja omatoimiaikaa oikein urakalla. Omatoimiaikana ei ole esiintynyt ilkivaltaa, pin-koodia ei anneta alle 15-vuotiaille, ellei huoltaja toisin toivo. Kamerat valvovat kirjastoa. Vaikka lainaus/palautusautomaatilla on hyvät opasteet, ovat jotkut asiakkaat vieneet palautuskirjojaan omatoimisesti hyllyyn asti. Sen suurempia vahinkoja ei ole sattunut. Palvelutiski suljetaan alas laskettavalla rullakolla ja sen taakse jäävät myös henkilökunnan työskentelytilat. Muu tila on vapaana asiakkaita varten.

Posion positiiviset kokemukset kannustavat eteenpäin omatoimisuuden tiellä!


Lappi-kirjallisuuspalkintotyöryhmän kokous

Pidimme vielä päivän lopuksi aloituskokouksen uudella palkintotyöryhmällä, tosin ryhmä ei ollut täydellinen, koska Kittilän Sari Hakko puuttui joukosta. Mutta Virva Jakkulan ja Anniina Paasosen kanssa aloittelimme. Lapin kirjasto jory on ehdottanut, että asiakkaita, esimerkiksi lukupiirejä osallistettaisiin palkintotyöhön. Päätimme selvittää Lapin lukupiirejä ja piiriläisten halukkuutta osallistua. 

Jännitysmomentin työryhmän aloitukseen toi tieto siitä, että Anniina oli hakenut työpaikkaa Iisalmesta. Ja niinhän siinä kävi, että hänet haluttiin kotiseudulle takaisin. Onneksi työryhmään löytyi uusi jäsen Kolarista, innokas lukija Sirpa Tolonen. Nyt pääsemme aloittamaan työryhmätyöskentelyn, palkintohan jaetaan seuraavan kerran 19.3.2023. Palkinnon sivut osoitteessa: https://lappikirjallisuuspalkinto.fi/ ja palkinnon facebook-sivut:  https://www.facebook.com/lappikirjallisuuspalkinto. Pyrimme avoimuuteen eli palkintoa tavoittelevat kirjat on listattu palkinnon sivuilla ja ne esitellään lyhyesti kuvan kera Facebook-sivuilla. Työryhmä ottaa mielellään vastaan ajatuksia ja ideoita palkintoon ja omaan työhönsä liittyen!

 

-Tiina Heinänen, Sompion kirjasto (Sodankylä, Savukoski ja Pelkosenniemi)

 

Kiinnostuitko lähtemään oppijaksi toiseen kirjastoon? Täytä vertaisoppimishakemus!

Tiina Heinänen: Vertaisoppia Posiolta