Tulevia koulutuksia

AKE Lappi koulutukset

9.9. Liboppi – Kirjastolaisen aarrearkku klo 9-12 & 13-15

Torstaina 9.9. vietetään Libopin virallista lanseerauspäivää, vaikka oppimisalusta onkin ollut laajasti kirjastoammattilaisten käytössä jo aiemmin. Koulutuksen aamupäivän osio on valtakunnallinen ja tarkoitettu kaikille kirjastoammattilaisille. Aamupäivällä kuulemme mainospaloja jo julkaistuista tai syksyllä tulossa olevista kursseista. Lisäksi ohjelmassa on Akseli Huhtasen asiantuntijanpuheenvuoro itsenäisestä opiskelusta verkossa sekä motivaation ja parhaiden oppimismenetelmien löytämisestä. Ilmoittaudu koulutuspäivään tällä lomakkeella. Ilmoittautuminen päättyy tiistaina 7.9.

Iltapäivällä ohjelma jatkuu meidän omilla Lapin kirjastojen päiväkahveilla Zoomissa klo 13-15. Päiväkahveille pääset tästä linkistä. Iltapäivän ohjelma on vapaamuotoisempi – rupatellaan mm. aamupäivän ohjelman herättämistä tunnelmista, vastaillaan kaikenlaisiin kysymyksiin Libopin käytöstä sekä pohditaan mitä oppimisalustalla olisi hyvä olla. Tervetuloa mukaan!

Aamupäivän ohjelma (aikataulumuutokset mahdollisia):

Klo 9–9.15 Tervetuliaissanat ja Libopin yleisesittely (Laura Tyysteri ja Anneli Haapaharju Libopin toimituskunnasta)
Klo 9.15–10.15 Mainospaloja ja kurssiesittelyjä
klo 9.15–9.45 Digihankkeiden satoa (Vesa Liminka ja Tero Nummila)
Tekijänoikeudet-webinaari
Turvallisesti verkossa
Office 365 -perusteet
YKN:n digitaitosuositukset
Digituki kirjastoissa
klo 9.45–9.55 Lukulux.fi – Lukemattomien aikuisten ohjaamiseen (Tarja Rajala)
klo 9.55–10.05 Selkokielen perusteet (Anneli Haapaharju)
klo 10.05–10.15 Saavutettavuus ja esteettömyys kirjastopalveluissa (Mika Mustikkamäki)
Klo 10.15–10.30 Kahvitauko
Klo 10.30–11.15 Akseli Huhtanen, FITech-verkostoyliopisto/Aalto-yliopisto: Miten vaalitaan oppimiskykyä verkossa?
Klo 11.15–11.20 Jumppatauko
Klo 11.20–12 Lisää mainospaloja ja kurssiesittelyjä
klo 11.20–11.30 Finnan perusteet (Serafia Kari)
klo 11.30–11.40 Parasta palvelua omatoimisesti (Ira Cottier)
klo 11.40–11.50 Lastenkirjastotyön sisältöpakki (Mervi Hietanen)
klo 11.50–12.00 Loikka nuortenosastolle (Mervi Heikkilä)

23.-24.9. Lapin kirjastopäivät, Tornio

Lapin kirjastoväki kokoontuu järjestyksessään neljännen kerran tällä kertaa Torniossa syksyllä 2021!

Tarkempi ohjelma löytyy omalta sivultaan tästä linkistä.

19.10. Nepsy-asiakkaan kohtaaminen / kouluttaja Ksakki ry & Haastavat palvelutilanteet, luovat ja toiminnalliset menetelmät / Kouluttajana Sisä-Savon sävelet Heidi Syrjäkari ja Jukka Virtala (lähikoulutus)

10.11. Tiedonhaun koulutus – tieteelliset ja avoimet tietokannat 1 -webinaari / Lapin yliopiston kirjaston (etä)

18.11. Erätauko -koulutus; menetelmiä dialogien ohjaamiseen / kouluttaja KM Future Tarja Eloranta (lähikoulutus)

2.12. Tiedonhaun koulutus – tieteelliset ja avoimet tietokannat 2 -webinaari / Lapin yliopiston kirjaston (etä)

 

Pohjoisen kirjastot -verkoston koulutukset

Pohjoisen verkosto -hankkeen koulutukset jatkuvat vielä tämän vuoden puolella. Lisätietoa tulossa syksyn aikana.


Avoimet verkkokoulutukset Libopissa

Finnan perusteet -verkkokurssi

Finnan perusteet -verkkokurssi on tarkoitettu tietopaketiksi Finnan kanssa työskenteleville ja Finnasta kiinnostuneille. Kurssin voi suorittaa itsenäisesti omaan tahtiin, ja se on avoinna ympäri vuoden. Kurssin suoritusaika on omasta tahdista riippuen 2-4 tuntia. Kurssilla käydään läpi Finnan eri ulottuvuudet: Finna.fi, Finna-verkkoalustat sekä jatkokäytön palvelut. Kurssilla kerrotaan, miten metadata toimii Finnan haun polttoaineena, ja miten se mahdollistaa jatkokäytön. Lopuksi opitaan, mitä työkaluja Finna tarjoaa käyttäjilleen. Kurssi löytyy Libopista Kirjastojen yhteiset -osiosta, erillistä kurssiavainta ei tarvita. Finnan perusteet -verkkokurssi on julkaistu aiemmin Helsingin yliopiston MOOC-alustalla.

Lastenkirjastotyön sisältöpakki

Lastenkirjastotyön sisältöpakki on tiivis johdatus lastenkirjastotyöhön. Kurssilla tutustutaan lastenkirjastotyön ytimeen: asiakkaisiin ja sisältöihin. Lastenkirjastotyön sisältöpakin lukuvinkit on suunnattu alle kouluikäisille ja alakouluikäisille. Lastenkirjastotyön sisältöpakki -kurssi koostuu tallenteista, joissa on haastateltu ammattilaisia eri puolilta Suomea. Lisäksi aiheeseen tutustutaan Seppo-pelin, ThingLink-kuvien, Flinga-seinien ja Padletin avulla. Lastenkirjastotyön sisältöpakki löytyy Libopista Kirjastojen yhteiset -kurssikategoriasta. Kurssi on avoin kaikille Libopin käyttäjille AKE-alueesta riippumatta. Kurssin ensisijaisena kohderyhmänä ovat uudet työntekijät, harjoittelijat, työntekijät, joilla ei ole kirjastoalan koulutusta, eri osastojen työntekijät, jotka kaipaavat tukea lastenkirjastotyössä, sekä pienten kirjastojen työntekijät, joiden on hallittava työssään laajasti aineistoja. Kurssi on osa Vantaan, Tampereen, Lahden ja Porvoon kaupunginkirjastojen yhteistä SuositusLIIKE-hanketta ja se on toteutettu vuonna 2021 Tampereella. Ruotsinkielisen osion sisällön on tehnyt Porvoon kaupunginkirjasto.

Kurssille pääsy vaatii kurssiavaimen, joka on lähtetetty Lapin kirjaston henkilökunnalle aiemmin. Jos et ole saanut kurssiavaintia, voit tiedustella sitä sähköpostitse esko.nousiainen(at)rovaniemi.fi.

Lukulux.fi – Lukemattomien aikuisten ohjaamiseen

Kurssilla käsitellään nuorten aikuisten ja aikuisten lukemattomuutta. Kurssilla on hyödyllistä tietoa lukutaidosta sekä käytännön ohjeita lukemattomuuden haasteeseen. Kurssi on avoin kaikille, joita kiinnostaa lukutaito ja siihen liittyvät asiat. Kurssi sisältöineen pohjautuu Lukemattomat mahdollisuudet -hankkeessa luotuun verkkokäsikirjaan Lukulux.fi, joka sisältää käytännössä testattuja toimintatapoja, sekä runsaasti lisätietoa lukemattomuudesta. Kurssi sisältää neljä osiota, joihin jokaiseen kuuluu yksi tai useampi testi, joiden tarkoitus on reflektoida omaa oppimistasi. Kurssin arvioitu suoritusaika on 5 tuntia. Kun olet käynyt läpi kaikki osiot hyväksytysti, saat käyttöösi Lukulux-osaaja -osaamismerkin. Osaamismerkki on todistus siitä että olet tutustunut aikuisten lukutaidon selättämiseen liittyviin asioihin ja olet kiinnostunut aiheesta.

Kurssi on kaikille avoin ja se löytyy Libopista. Kurssille pääsy vaatii kurssiavaimen, joka on lähtetetty Lapin kirjaston henkilökunnalle aiemmin. Jos et ole saanut kurssiavaintia, voit tiedustella sitä sähköpostitse esko.nousiainen(at)rovaniemi.fi.

Selkokielen perusteet

Koulutuskokonaisuudessa perehdytään selkokielen kirjoitusprosessiin ja -ohjeisiin. Koulutuksen jälkeen tunnet selkokielen perusteet ja osaat muokata viestintää sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä ymmärrettävämmäksi. Kurssikokonaisuus on tehty yhteystyössä AKEpampaksen, Riikka Tuohimetsän ja Max Bäckmanin kanssa. Riikka Tuohimetsä on työskennellyt vuosia selkokielen parissa ja tehnyt itsekin useamman selkomukautuksen sekä kouluttanut ammattihenkilöstöä selkokielen periaatteista.

Kurssi on kaikille avoin ja se löytyy Libopista. Kurssille pääsy vaatii kurssiavaimen, joka on lähtetetty Lapin kirjaston henkilökunnalle aiemmin. Jos et ole saanut kurssiavaintia, voit tiedustella sitä sähköpostitse esko.nousiainen(at)rovaniemi.fi.

YKN:n digitaitosuositukset

Yleisten kirjastojen neuvosto antoi vuonna 2019 suosituksen digitaidoista, jotka jokaisen yleisissä kirjastoissa asiakaspalvelua tekevän tulisi hallita. Liboppiin on tehty kaikille avoin kurssi, joka kokoaa yhteen monipuoliset ja laadukkaat materiaalit, joihin tutustuttuaan opiskelija hallitsee perustasolla YKN:n digitaitosuositusten pääkohtien sisältöjä. Kurssilla käsitellään seuraavia teemoja: tiedonhaku ja informaatiolukutaito, viestintä ja yhteistyö, sisällöntuotanto, tietoturva ja digiterveys sekä ongelmanratkaisu.

Kurssi löytyy Libopista Kirjastojen yhteiset -kurssikategoriasta. Kurssille pääsy vaatii kurssiavaimen, joka on lähtetetty Lapin kirjaston henkilökunnalle aiemmin. Jos et ole saanut kurssiavaintia, voit tiedustella sitä sähköpostitse esko.nousiainen(at)rovaniemi.fi

 

Muut koulutukset

14.9. klo 9-12 Kehittävä arviointi kirjastotyössä

Aluehallintoviraston Kirjastotoimen järjestämässä koulutuksessa kasvatustieteen professori Päivi Atjonen johdattaa osallistujat kehittävän arvioinnin malliin. Webinaari sisältää työpajaosuuden, jossa osallistujat pääsevät pohtimaan mallin soveltamista kirjastotyön kehittämiseen. Kehittävän arvioinnin toimintatapa pyrkii siihen, että arviointi itsessään tuottaa oppimista, tiedon jakamista ja yhteisen ymmärryksen vahvistamista. Arvioinnin kautta pyritään saamaan tietoa ja osaamista, jota organisaatio voi hyödyntää kehittymisessään. Arviointi voidaan ymmärtää myös oppimisprosessina, jossa katse on enemmän tulevaisuudessa kuin menneisyydessä. Päivän ohjelman löydät tästä linkistä. Ilmoittaudu mukaan tällä lomakkeella, ilmoittautuminen päättyy 10.9. kello 15.

15.-16.9. Lukulystit – Läsfest 2021

Lukulystit – Läsfest on vuotuinen Seinäjoen kaupunginkirjaston lasten ja nuorten lukemista edistävien kirjastopalvelujen valtakunnallisen erityistehtävän, Erten, järjestämä kaksikielinen verkkoseminaari, joka keskittyy lukemaan innostamiseen. Semiaari on kaksipäiväinen ja seurattavissa ilman ennakkoilmoittautumista Kirjastokaistalta. Kaksikielinen ohjelma jakautuu siten, että keskiviikon (15.9.) ohjelmisto on kokonaan suomenkielinen ja torstain (16.9.) ruotsinkielinen. Seminaarin ohjelmiston löydät mm. Ammattikalenterista. Kirjastokaistan lähetykseen pääset tästä linkistä.

16.9. klo 9-11 Johtamisen webinaarisarja Vol 2, osa 1: Laajentunut johtajuus, mahdollisuudet ja haasteet?

Keväällä AVIt toteuttivat suosituksi osoittautuneen johtamisen webinaarisarjan. Sarjaa jatketaan syksyllä, jolloin webinaareissa kuullaan erilaisista johtamisen ratkaisuista ja vaikuttamisesta pienemmissä kunnissa. Syksyn ensimmäisessä johtajawebinaarissa alustajina toimivat Maarit Järveläinen Forssasta ja Liisa Mäenpää Tohmajärveltä. Webinaarissa pohditaan, millaista on kirjaston ohella johtaa kansalaisopistoa tai kunnan kulttuurialaa? Sisäisten ja ulkoisten verkostojen antamat mahdollisuudet toimivat pienissä kunnissa voimavarana, mutta ne sisältävät myös haasteita. Ilmoittautuminen päättyy ennen webinaarin alkua. Ilmoittaudu koulutukseen tällä lomakkeella.

21.9. klo 12-15 Kirjastot ja demokratia -luentosarja: Mitä on demokratia?

Aluehallintoviraston kirjastotoimi järjestää syksyllä 2021 demokratia-avustuksen tukena viisiosaisen Kirjastot ja demokratia -luentosarjan. Luentosarjassa demokratiaa lähestytään yleisestä yksityiseen – aluksi määritellään mitä demokratialla tarkoitetaan ja tarkastellaan sen toteutumista niin Suomessa kuin nykyisessä globaalissa maailmassa. Luennoilla syvennytään lisäksi median ja demokratian suhteeseen, osallistamiseen ja osallisuuteen demokratian toteutumisen näkökulmasta sekä erilaisiin osallistamismenetelmiin ja kansalaisvaikuttamisen muotoihin. Luentosarjan ensimmäisen webinaarissa pohditaan mitä on demokratia ja millaista kuvaa demokratian nykytilasta maalaavat demokratian tutkijat ja alan asiantuntijat? Luentokerran jälkeen Libopissa julkaistaan luennon aiheeseen liittyvä koulutuskokonaisuus ja oppimistehtäviä syksyn 2021 aikana. Myös luentotallenteet tallennetaan Liboppiin koulutuskokonaisuuden yhteyteen. Ilmoittaudu webinaariin tällä lomakkeella.

21.9. klo 13.30-15 Mitkä ihmeen Vinkkaussuositukset – iltapäiväkahvit nuortenkirjastotyöryhmän kanssa

Nuortenkirjastotyöryhmä esittelee iltapäiväkahveilla Suomen kirjastoseuran Nuortenkirjastotyöryhmän ja Kirjavinkkariyhdistyksen yhteistyössä laatimat Suositukset kirjavinkkauksen järjestämiseksi yleisissä kirjastoissa. Nuortenkirjastotyön ja vinkkauksen asiantuntijat keskustelevat tapahtumassa suositusten merkityksestä vinkkaustyöhön, ja tilaa on myös kysymyksille. Tapahtuman tarkempi ohjelma löytyy Ammattikalenterista. Iltapäiväkahvit järjestetään Micsosoft Teamsin kautta. Ei ennakkoilmoittautumista. Pääset tapahtumaan tästä linkistä.

29.9. klo 14.30-15.45 Kuinka kuvitusta voi käyttää verkossa 1: Perusasiat suoja-ajan piirissä olevien kuvien käytöstä kirjastotyössä

Kopiosto, VAKE/Kirjastot.fi ja Espoon kaupunginkirjasto järjestävät yhteistyössä kolmen webinaarin sarjan, jossa keskitytään kuvien käyttölupiin ja tekijänoikeuksiin esimerkiksi verkkovinkkauksissa ja -satutunnessa. Ensimmäisessä webinaarissa käsitellään perusasioita kuvien käytöstä verkossa. Tapahtumassa keskustellaan tekijänoikeudesta, teosten suoja-ajasta, lupakyselyistä ja sitaattioikeudesta. Asiantuntijana paikalla on Kopioston lisensointipäällikkö Kirsi Salmela. Asiantuntijavierasta haastattelee johtava kirjastopedagogi Marjukka Peltonen Espoon kaupunginkirjastosta. Tapahtumaan ei ole ilmoittautumista, Teams kokoukseen voi liittyä tämän linkin kautta. Tekijänoikeusasioihin voi tutustua myös Kirjastot.fi:n Tekijänoikeus-sivuilla.

4.10. klo 13-15 Johtamisen webinaarisarja Vol 2, osa 2: Johtajan juuret kirjaston ulkopuolella: mahdollisuudet ja haasteet

Keväällä AVIt toteuttivat suosituksi osoittautuneen johtamisen webinaarisarjan. Sarjaa jatketaan syksyllä, jolloin webinaareissa kuullaan erilaisista johtamisen ratkaisuista ja vaikuttamisesta pienemmissä kunnissa. Syksyn toisessa johtajawebinaarissa kuulemme, millaista on olla kirjastonjohtaja, joka on on valittu tehtävään kirjastokentän ulkopuolelta? Mitä mahdollisuuksia se on tuonut ja mitä haasteita on ilmennyt? Antti Iivari Isokyröstä sekä Jari Hautamäki Mäntyharjulta alustavat päivän aiheesta. Ilmoittautuminen päättyy ennen webinaarin alkua. Ilmoittaudu koulutukseen tällä lomakkeella.

5.10. klo 9-11 Kirjastot ja demokratia -luentosarja: Media ja demokratia

Aluehallintoviraston kirjastotoimi järjestää syksyllä 2021 demokratia-avustuksen tukena viisiosaisen Kirjastot ja demokratia -luentosarjan. Luentosarjassa demokratiaa lähestytään yleisestä yksityiseen – aluksi määritellään mitä demokratialla tarkoitetaan ja tarkastellaan sen toteutumista niin Suomessa kuin nykyisessä globaalissa maailmassa. Luennoilla syvennytään lisäksi median ja demokratian suhteeseen, osallistamiseen ja osallisuuteen demokratian toteutumisen näkökulmasta sekä erilaisiin osallistamismenetelmiin ja kansalaisvaikuttamisen muotoihin. Sarjan toisessa webinaarissa pohditaan kuinka media ja demokratia vaikuttavat toisiinsa, miten kansalaisten medialukutaito vaikuttaa demokratiaan sekä millainen on totuuden jälkeinen aika? Luentokerran jälkeen Libopissa julkaistaan luennon aiheeseen liittyvä koulutuskokonaisuus ja oppimistehtäviä syksyn 2021 aikana. Myös luentotallenteet tallennetaan Liboppiin koulutuskokonaisuuden yhteyteen. Ilmoittaudu webinaariin tällä lomakkeella.

6.10. klo 14.30-15.45 Kuinka kuvitusta voi käyttää verkossa 2: Kuvien käyttö kouluyhteistyössä – milloin kirjaston työntekijä vertautuu opettajaan

Kopiosto, VAKE/Kirjastot.fi ja Espoon kaupunginkirjasto järjestävät yhteistyössä kolmen webinaarin sarjan, jossa keskitytään kuvien käyttölupiin ja tekijänoikeuksiin esimerkiksi verkkovinkkauksissa ja -satutunnessa. Toisessa webinaarissa keskustellaan kysymyksistä: Milloin kirjaston vinkkaukset ja tiedonhakuhetket ovat osa opetusta? Miten opetuskäytön oikeudet käyttää teoksia poikkeavat normaalin kirjastotyön oikeuksista? Mistä tietoa kouluyhteistyön säännöistä ja sopimuksista saa? Asiantuntijana paikalla on Kopioston lisensointipäällikkö Kirsi Salmela. Asiantuntijavierasta haastattelee johtava kirjastopedagogi Marjukka Peltonen Espoon kaupunginkirjastosta. Tapahtumaan ei ole ilmoittautumista, Teams kokoukseen voi liittyä tämän linkin kautta. Tekijänoikeusasioihin voi tutustua myös Kirjastot.fi:n Tekijänoikeus-sivuilla.

7.10. klo 9-12 Kirjastot ja demokratia: Fasilitointi osallistamisen menetelmänä -työpaja

Osana Oy:n järjestämä fasilitoinnin perusteiden valmennus osana Kirjastot ja demokratia -luentosarjaa. Työpajassa pääset käytännössä harjoittelemaan pienryhmien fasilitointia etänä. Mukaan mahtuu 30 ensimmäistä ilmoittautunutta. Ilmoittautuminen työpajaan on auki ja se sulkeutuu, kun ilmoittautumismäärä tulee täyteen. Valmennuksen sisältö löytyy AVIn koulutuskalenterista. Ilmoittaudu koulutukseen tällä lomakkeella.

13.10. klo 14.30-15.45 Kuinka kuvitusta voi käyttää verkossa 3: Mistä kuvituksen käyttölupia saa ja mikä lupa mihinkin tilanteeseen

Kopiosto, VAKE/Kirjastot.fi ja Espoon kaupunginkirjasto järjestävät yhteistyössä kolmen webinaarin sarjan, jossa keskitytään kuvien käyttölupiin ja tekijänoikeuksiin esimerkiksi verkkovinkkauksissa ja -satutunnessa. Kolmannessa webinaarissa keskustellaan milloin pitää olla yhteydessä tekijään ja kustantajaan, mitä lupia saa tekijänoikeusjärjestöiltä, miten kysytään ulkomaisten kuvittajien suostumus sekä onko streemien ja tallenteiden lupakäytännöissä eroja. Asiantuntijana paikalla on Kopioston lisensointipäällikkö Kirsi Salmela. Asiantuntijavierasta haastattelee johtava kirjastopedagogi Marjukka Peltonen Espoon kaupunginkirjastosta. Tapahtumaan ei ole ilmoittautumista, Teams kokoukseen voi liittyä tämän linkin kautta. Tekijänoikeusasioihin voi tutustua myös Kirjastot.fi:n Tekijänoikeus-sivuilla.

3.-4.11. Nordic Libraries Annual 2021: Libraries Creating Strong Societies

Nordic Libraries Annual on vuosittain järjestettävä, kansainvälinen konferenssi, jossa tarkastellaan yleisten kirjastojen ja kirjastojen kehittämisen ajankohtaisia teemoja. Tämän vuoden tapahtuman keskiössä on kirjastot ja demokratia. Virtuaalikonferenssiin aikana keskitytään kirjaston tehtävien perusteisiin: demokratian, sananvapauden, aktiivisen kansalaisuuden ja elinikäisen oppimisen edistämiseen. Tapahtuma tarjoaa taustaa, inspiraatiota ja ennakointia kirjastojen tärkeälle yhteiskunnalliselle tehtävälle. Tapahtuman tarkan ohjelman löydät tästä linkistä. Kaikki kirjastoammattilaiset ovat lämpimästi tervetulleita osallistumaan konferenssiin! Esitysten kieli on englanti. Ilmoittaudu verkkokonferenssiin viimeistään 31.10. tällä lomakkeella.

9.11. klo 12-15 Kirjastot ja demokratia -luentosarja: Osallisuus ja sen kehittäminen

Aluehallintoviraston kirjastotoimi järjestää syksyllä 2021 demokratia-avustuksen tukena viisiosaisen Kirjastot ja demokratia -luentosarjan. Luentosarjassa demokratiaa lähestytään yleisestä yksityiseen – aluksi määritellään mitä demokratialla tarkoitetaan ja tarkastellaan sen toteutumista niin Suomessa kuin nykyisessä globaalissa maailmassa. Luennoilla syvennytään lisäksi median ja demokratian suhteeseen, osallistamiseen ja osallisuuteen demokratian toteutumisen näkökulmasta sekä erilaisiin osallistamismenetelmiin ja kansalaisvaikuttamisen muotoihin. Sarjan neljännessä webinaarissa pohditaan miten osallisuutta voidaan kehittää ja edistää sekö millaisia erilaisia osallistamisen keinoja ja malleja on olemassa? Luentokerran jälkeen Libopissa julkaistaan luennon aiheeseen liittyvä koulutuskokonaisuus ja oppimistehtäviä syksyn 2021 aikana. Myös luentotallenteet tallennetaan Liboppiin koulutuskokonaisuuden yhteyteen. Ilmoittaudu webinaariin tällä lomakkeella.

19.11. klo 9-11 Johtamisen webinaarisarja Vol 2, osa 3: Useamman kirjaston pyörittäminen: kaksi erilaista tapausta

Keväällä AVIt toteuttivat suosituksi osoittautuneen johtamisen webinaarisarjan. Sarjaa jatketaan syksyllä, jolloin webinaareissa kuullaan erilaisista johtamisen ratkaisuista ja vaikuttamisesta pienemmissä kunnissa. Syksyn kolmannessa johtajawebinaarissa kuullaan kahdesta erilaisesta ratkaisusta, joissa kirjastonjohtajuus on jaettu kahden paikkakunnan välillä. Satu Kinnari Kannus/Toholampi ja Siina Vieri Pori/Nakkila alustavat keskustelua päivän aiheesta. Ilmoittautuminen päättyy ennen webinaarin alkua. Ilmoittaudu koulutukseen tällä lomakkeella.

25.11. klo 12-14 Kirjastot ja demokratia -luentosarja: Kansalaisvaikuttaminen

Aluehallintoviraston kirjastotoimi järjestää syksyllä 2021 demokratia-avustuksen tukena viisiosaisen Kirjastot ja demokratia -luentosarjan. Luentosarjassa demokratiaa lähestytään yleisestä yksityiseen – aluksi määritellään mitä demokratialla tarkoitetaan ja tarkastellaan sen toteutumista niin Suomessa kuin nykyisessä globaalissa maailmassa. Luennoilla syvennytään lisäksi median ja demokratian suhteeseen, osallistamiseen ja osallisuuteen demokratian toteutumisen näkökulmasta sekä erilaisiin osallistamismenetelmiin ja kansalaisvaikuttamisen muotoihin. Sarjan viidennessä  webinaarissa pohditaan millainen on kansalaisvaikuttamisen nykytila Suomessa ja miten kansalaisvaikuttamisen mahdollisuuksia edistetään sekä millaisia menetelmiä kansalaisvaikuttamiseen on? Luentokerran jälkeen Libopissa julkaistaan luennon aiheeseen liittyvä koulutuskokonaisuus ja oppimistehtäviä syksyn 2021 aikana. Myös luentotallenteet tallennetaan Liboppiin koulutuskokonaisuuden yhteyteen. Ilmoittaudu webinaariin tällä lomakkeella.

16.12. klo 13-15 Johtamisen webinaarisarja Vol 2, osa 4: Kirjastovaikuttaminen kunnassa

Keväällä AVIt toteuttivat suosituksi osoittautuneen johtamisen webinaarisarjan. Sarjaa jatketaan syksyllä, jolloin webinaareissa kuullaan erilaisista johtamisen ratkaisuista ja vaikuttamisesta pienemmissä kunnissa. Syksyn neljännessä johtajawebinaarissa keskustellaan vaikuttajaviestinnästä. Miten kirjaston asiaa voi kunnassa viedä eteenpäin, miten nostaa esille vaikuttavuutta ja millaisella viestinnällä saadaan parhaimmat tulokset? Vaikuttajaviestintä on kirjastoille merkittävä asia ja siitä ei voi puhua liikaa. Syyskauden viimeisessä webinaarissa alustajina ovat Anni Tormas Eurasta ja Joni Rahja Kalajoelta. Ilmoittautuminen päättyy ennen webinaarin alkua. Ilmoittaudu koulutukseen tällä lomakkeella

Seuraa avoimia koulutuksia Kirjastot.fi:n Koulutuskalenterista sekä AVIn koulutus- ja tapahtumakalenterista.