Kolme Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmiin kuuluvaa teosta vietti loppuvuodesta 2,5 kuukautta Kittilän kirjaston seinillä. Rovaniemen taidemuseon pystyttämä, lapsille suunnattu kiertävä Mielenmaisemia-näyttely on myös muiden kirjastojen varattavissa. Kittilässä kokemukset olivat iloisia.

Syyskuun 2022 lopulla Kittilän kirjastoon muuttivat väliaikaisesti Helena Junttilan Karhuliisa (öljy kankaalle, 1999), Outi Pieskin Hiljaa virtaa Teno (Gulul golgá deatnu, akryyli ja lanka kankaalle, 2013) sekä Veikko Vionojan Ennen ukkosta Vöyrillä (öljy kankaalle, 1970). Ripustamaan saapui Korundista neljän hengen porukka, joka teki huolellista työtä. Myös paikallislehti kävi tekemässä jutun näyttelyn pystytyksestä.

Mielenmaisemia-näyttely oli suunnattu 6–12-vuotiaille lapsille. Kolmen taideteoksen ääreen syvennyttiin Seppo.io-mobiilipelin avulla. Kokonaisuus on Lapin yliopiston taidekasvatuksen opiskelijoiden suunnittelema. Peliin saattoi osallistua joko omalla kännykällä tai tabletilla tai kirjaston hubleteilla.

Loppiaisena 2023 näyttely purettiin, ja Rovaniemeltä saatiin tietoa näyttelykokonaisuuden suosiosta: peliin luotiin joukkue tai käyttäjä 57 kertaa. Pelin 10 kysymykseen saatiin 342 vastausta. Suurin osa pelaajista oli vastannut kaikkiin kysymyksiin, tosin jotkut pelaajat olivat hypänneet sellaisten tehtävien yli, joihin liittyi valokuvien ottamista.

Pelissä seikkaili Karhuliisa-teoksen Kuomaksi ristitty karhu. Tehtävät olivat toiminnallisia, kuten ”Kuoma tutkii kirjaston lastenkirjojen kansia. Hän haluaisi itselleen sieltä jonkun matkakaverin. Etsi kirja, jonka kannessa on Kuomalle sopivaa matkaseuraa. Onko hän viisas pöllö, ketterä jänis vai viekas kettu – vai jotain aivan muuta? Sinä päätät! Ota matkakaverista kuva, ja anna hänelle nimi.” 

Kuvissa vilahteli monenlaisia kirjan kansia Aku Ankasta poroihin ja dinosauruksiin. Pelaajat eivät olleet tarttuneet vain lähimpään kirjaan, vaan joissakin vastauksissa oli nähty todella vaivaa. Pelin viimeinen tehtävä oli piirustustehtävä, jossa piirrettiin oma mielenmaisema. Kirjaston seinälle kerääntyi osallistujien omia taideteoksia, joista suurimmassa osassa on koti, oma lempipaikka. 

Kirjaston puolelta näyttelyn järjestäminen oli vaivatonta ja mukavaa. Saimme katsoa viehättävää Karhuliisaa lainaustiskiltä, erityisesti lasten kanssa tauluista löytyi uusia keskustelunaiheita ja iltapäiväriehulin iskiessä saatoimme ohjata lapset pelaamaan mobiilipeliä. 

Suunnittelemme Korundin kanssa jo seuraavaa kiertävää näyttelyä, mutta kun omatoimikirjastomme keväällä aukeaa, joudumme pohtimaan tila- ja vakuutuskysymyksiä uudelta kantilta. Vaihtuva taide – myös tällaiset museokokoelmien aarteet – sopivat kyllä kirjastoon. 

Korundi muokkaa näyttelykokonaisuutta saadun palautteen ja kokemusten pohjalta. Muut kaksi teosta saattavat kuljetukseen liittyvistä syistä vaihtua, mutta Karhuliisa säilyy, ja tarvittaessa peli muokataan vastaamaan uusia teoksia. 

Teksti ja kuvat: Noora Mustajoki / Kittilän kirjasto

Mielenmaisemia-näyttelyn tiedustelut Kulttuuritalo Korundiin: info@korundi.fi

 

Näyttelyjuliste Mielenmaisemia-taidenäyttelystä Kittilän kirjastossa 28.9.2022 - 6.1.2023. Teokset kuuluvat Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmaan.
Näyttelyjuliste Mielenmaisemia-taidenäyttelystä Kittilän kirjastossa 28.9.2022 – 6.1.2023. Teokset kuuluvat Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmaan.

 

Juttu Mielenmaisemia-näyttelystä Kittilä-lehdessä 5.10.2022
Juttu Mielenmaisemia-näyttelystä ja siihen liityvästä pelistä Kittilä-lehdessä 5.10.2022

 

Mielenmaisemia-näyttelyyn liittyi Seppo.io-mobiilipeli.
Mielenmaisemia-näyttelyyn liittyi Seppo.io-mobiilipeli.
Mielenmaisemia alakoululaisille kiertävässä kirjastonäyttelyssä