
Kasva, kehity ja verkostoidu – Veturi esihenkilöille, tiimien vetäjille ja päälliköille
Haemme nyt mentoreita ja mentoroitavia mukaan ohjelmaan.
Ohjelman keskeisiä teemoja ovat ratkaisukeskeinen ja valmentava työote, omien voimavarojen ja tiimin yhteistyön vahvistaminen. Mentorointi on molemmille osapuolille erinomainen tapaa saada uusia näkökulmia, osaamista, tukea ja verkostoja tukemaan kirjaston arkea.
Sisällysluettelo
Hae mukaan
Ohjelmaan voivat hakea Etelä-Pohjanmaan, Etelä-Savon, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Lapin, Pirkanmaan, Pohjanmaan, Pohjois-Savon Satakunnan, Uudenmaan ja Varsinais-Suomen yleisten kirjastojen kirjastoammattilaiset. Ohjelmaan otetaan noin 10 mentorointiparia tasapuolisesti eri AKE-alueilta.
Hae mukaan mentorointiohjelmaan 4.4.2025 mennessä tällä lomakkeella https://link.webropol.com/ep/mentoriohjelma2025
Mentorointi on kahden ammattilaisen yhteistyösuhde
Suhteen perustana on mentoroitavan, jota usein kutsutaan myös aktoriksi, halu kehittyä ammatissaan. Mentorin ja mentoroitavan tapaamisissa paneudutaan niihin ammattiin liittyviin kysymyksiin, joissa mentoroitava haluaa kehittyä. Mentori tuo keskusteluihin oman osaamisensa, avaa näkökulmia ja tukee mentoroitavaa uuden oppimisessa. Ohjelmaan kuuluvissa etätapaamisissa keskustellaan mentorointiin liittyvistä kokemuksista ja käsitellään ohjelman teemoja. Mentoroitavat ja mentorit keskustelevat myös vertaisryhmissään.
Toteutustapa
Ohjelmaan kuuluu kolme yhteistapaamista sekä parien keskinäiset tapaamiset. Ohjelman käynnistävä kick-off -tilaisuus järjestetään 22.5.2024 klo 12–15 Tampereella pääkirjasto Metsossa. Muut kaksi yhteistapaamista toteutuvat etäyhteyksin. Ohjelman vetäjänä toimii työelämän kehittäjä, sosiaalipsykologi, yhteiskuntatieteiden maisteri, palvelumuotoilija ja motivaatiovalmentaja Maarit Rönkkö. Parit sopivat keskinäisistä tapaamisistaan yhdessä.
Mitä, missä, milloin?
Kuopion, Porvoon, Rovaniemen, Tampereen, Turun ja Vaasan AKE-kirjastot järjestävät yhteistyössä kaikille kirjastoalan työntekijöille suunnatun puolenvuoden mittaisen mentorointiohjelman. Ohjelma toteutetaan pääasiallisesti etävalmennuksena aikavälillä 5/2025–12/2025.
Ohjelmaan kuuluu kolme ohjattua tapaamista (3 tuntia) noin kahden kuukauden välein. Lisäksi suositellaan, että parit tapaisivat omatoimisesti vähintään 3 kertaa vuoden aikana, etänä tai kasvokkain. Tavoitteena on, että mentoriparit pystyisivät vierailemaan toistensa kirjastoissa 1–2 kertaa ohjelman aikana.
Keskinäisistä tapaamisista parit sopivat yhdessä. AKE-kirjastot osallistuvat matka- ja majoituskuluihin julkisten kulkuneuvojen mukaan aloitustapahtumaan Tampereelle ja yhteen kirjastovierailuun / osallistuja.
Mentoriparien muodostaminen
- Mentoriparien muodostamisessa pyritään löytämään keskenään sopivat henkilöt, joiden kiinnostuksen kohteet ovat samat.
- Parien muodostamisessa lähdetään mentoroitavien toiveista ja tarpeista ja valitaan mentori, jonka erityisosaaminen ja kokemus vastaa niihin.
- Mahdollisuuksien mukaan parit muodostetaan niin, että osapuolet työskentelevät eri AKE-alueilla.