Yhteistyöehdotus “Metsämutsin” kanssa

Anni Vuohensilta (@metsamutsi) Pelkosenniemeltä on lähestynyt Lapin kirjastoa kaupallisen  yhteistyön aloittamiseksi. Vuohensilta ehdottaa perheensä arjen, yleisön arvostamien asioiden ja kirjastojen palvelujen yhdistämistä Vuohensillan Instagram-tilin kautta. Yhteistyö sisältäisi kirjaston mainostamista somekanavilla, etenkin lasten ja lapsiperheiden lukemaan innostamisessa. Vuohensillan tilillä on kuukaudessa noin 460 000 näyttökertaa. Johtoryhmä päätti palata asiaan helmikuun kokouksessaan. 

 

AKE-suunnitelma vuodelle 2023 

AKE Lapin toimintasuunnitelma on luettavissa Kirjastojenlappi.fi -sivulta.Toiminta tulee sisältämään jo aiemmin tuttuja osia, kuten lähi- ja verkkokoulutuksia, Lapin kirjastopäivät, vertaisoppimista ja Libopin kursseja. Myös suosittu Kirjastokaveri-toiminta tulee jatkumaan. 

Posti / Rekku -keskustelua 

Johtoryhmä on kutsunut säännöllisesti toimittajia laatupalavereihin kokouksiinsa. Jäsenille tehdyn kyselyn perusteella todettiin, että Postin palvelut kiinnostavat, mutta varsinaiselle laatupalaverille ei tällä hetkellä ole tarvetta. Ongelma on ollut kuitenkin esimerkiuksi laskutuksen suhteen. 

Soile Arkivuo Rovaniemeltä hoitaa väärin menneitä kuljetuksia yms. puh. 0503704496. 

Varaamon tilanne 

1.9. kokouksessa nousi esille Varaamon käyttö Lapissa. Käyttö on useissa kirjastoissa melko  vähäistä, joten päätettiin selvittää tarkemmin Varaamon käyttötarve sekä Netum Oy:n kanssa  tehty ylläpitosopimuksen irtisanomisaika.  

Johtoryhmä päätti jatkaa Varaamo-palvelun käyttöä ja kustannusten jakamista kirjastojen kesken, koska Rekussa kulkee myös Varaamon kautta varattavaa aineistoa. Kunta voi halutessaan ottaa palveluja pois Varaamosta. 

 

Yleisten kirjastojen neuvostoon Lapin kirjaston edustaja vuosille 2023 – 2024 

Yleisten kirjastojen neuvostossa Virva Jakkula on edustanut Lapin kirjastoa vuosina 2021 – 2022. Lapin kirjaston joryssä on sovittu 2-vuotisesta edustajuudesta, joten Lapin kirjaston joryn  tulee valita edustaja vuosille 2023 – 2024. Uudeksi varsinaiseksi jäseneksi valittiin Paula Löppönen Muioniosta ja hänelle varajäseneksi Jonne Kauppi Simosta. 

 

Työryhmien jäsenet 

Lapin kirjaston johtoryhmän vuosikellossa on loppusyksyn kokoukselle merkitty Lapin kirjaston  työryhmien jäsenten toteaminen ja uusien valinta mahdollisten erovuoroisten tilalle. 

Lapin kirjaston työryhmien vetäjät ovat päivittäneet tiedot työryhmien jäsenistä ja vetäjistä, ja työryhmien kokoonpanot löytyvät kirjastojenlappi.fi-sivulta. 

Lapin kirjaston vuosikellon mukaiset asiat: Viestintä: AKE-toiminta 

Lapin kirjaston johtoryhmän vuosikellossa on loppusyksyn kokoukselle merkitty AKE toiminnasta viestiminen. Kehittämistehtävän toiminnan ohjaus on vastuutettu AKE ohjausryhmälle, johon kuuluvat AKE-tiimin lisäksi Rovaniemeltä Sanna Haakana, Helena Kokko  ja Liisa Tastula, sekä Arja Kallatsa Sodankylästä, Laura Pitkänen Tervolasta ja Vesa Sarajärvi  Ranualta.  

AKE ohry vastaa AKE-toiminnan tiedotuksen ohjeistamisesta, joten johtoryhmä päättii poistaa tehtävän Lapin kirjaston johtoryhmän vuosikellosta.  

 

Kirjastojen päivä 19.3.2023 

Kirjastojen päivän vietto siirtyi muutama vuosi takaperin Lainan päivästä (8.2.) tasa-arvon ja  Minna Canthin päivän yhteyteen 19.3. Suomen Kirjastoseura on tuottanut päivään liittyviä  materiaaleja. Kirjastoseuran sivuilla todetaan päivästä seuraavaa: 

”Vuosittain 19. maaliskuuta juhlistetaan Suomen kirjastoja ja kirjastopalveluita viettämällä  Kirjaston päivää. Kirjaston päivän tarkoitus on muistuttaa niin kirjastoja kuin kirjastojen  asiakkaita, ystäviä ja poliittisia päättäjiä siitä, kuinka ainutlaatuinen, monipuolinen ja  merkityksellinen kulttuuripalvelu sekä sivistyksen ja tasa-arvon edistäjä kirjasto on. Kirjaston  päivänä 19.3. vietetään myös tasa-arvon ja Minna Canthin päivää. 

Kutsumme kirjastot ympäri Suomea osallistumaan Kirjaston päivään järjestämällä oman  tapahtuman, viestimään päivästä somessa ja jakamalla asiakkailleen Suomen kirjastoseuran  tuottamia materiaaleja.” 

Lapin kirjastojen oma Lappi-kirjallisuuspalkinto jaetaan joka toinen vuosi 19.3. Kirjastojen  päivänä. Ensi vuonna 19.3. osuu sunnuntaille. Lappi-kirjallisuuspalkinnon jakojuhla järjestetään  Sodankylän kirjastossa. Olisi hienoa, jos kaikki Lapin kirjastot olisivat avoinna ensi vuoden  Kirjastojen päivänä. Voisimme tehdä siitä varsinaisen kampanjapäivän! Lappi-palkinnon jako  voidaan striimata ja kirjastot voivat näyttää tilaisuuden, jos haluavat. Striimiä voivat kaikki  halukkaat katsoa kotoaankin käsin. Jos Lapin kirjaston väki päättäisi olla töissä sunnuntaina,  voisimme opastaa e-palveluihin, järjestää lukutuokioita, pieniä kilpailuja ym. Teemana olisi  Lappi-kirjallisuus. 

Johtoryhmä kannatti ajatusta yhteisestä päivästä, mutta kunnat voivat päättää itse, pitävätkö kirjaston auki kyseisenä päivänä. Tiina Heinänen Sodankylästä kokoaa yhteen tiedot kirjastojen tapahtumista 19.3.

 

Kehitä kirjastoa -sivuston tilanne

Finna-työryhmä kokoontuu marraskuussa ja käsittelee sivulle tulevaa sisältöä ja sivun ylläpidon vastuutusta. Sivuston ideaan voi tutustua OUTI-kirjastojen vastaavan sivun kautta. 

Sähköjakelun keskeytyksen varustautumissuunnitelma

Varautumissuunnitelman teko on kunkin kunnan vastuulla.  Rovaniemellä esim. tyhjennetään tilat, jos katko kestää yli tunnin (valot, wc pois päältä).  Huomioitava, että jos sähkökatko on tiedossa etukäteen, automaateista pitää katkaista manuaalisesti virta, jotta käynnistys sujuu  ongelmitta.  

 

Seuraava kokous 

Johtoryhmän seuraava kokous pidetään perjantaina 17.2. kello 14:00 etäkokouksena. 

Lapin kirjaston johtoryhmä 10.11.2022