AKE eli alueellinen kehittämistehtävä on yhdeksälle kirjastolle annettu tehtävä, jonka toiminta-alueet kattavat yhden tai useamman maakunnan. AKE:n keskeinen tehtävä on alueensa kirjastojen henkilökunnan osaamisen kehittäminen, mikä käytännössä tarkoittaa erilaisia koulutuksia ja muita kehittämisen muotoja, kuten vertaisoppimista tai mentorointia.
Muut AKE-tehtävät ovat kehittää alueensa kirjastoja ja edistää kirjastojen vuorovaikutusta. Lapissa tämä näkyy esimerkiksi meidän yhteisinä verkkotapaamisina, AKE:n osallistumisena erilaisiin kehittämishankkeisiin, tiedon välittämisenä esim. tällaisissa uutiskirjeissä ja keskusteluissa aluekierroksella kirjastoissa. Lisäksi AKE pistää helposti lusikkansa myös muihinkin keitoksiin, jos anturit havaitsevat kehittämishiukkasten leijuntaa.

AKE Lappi ylläpitää sivustoa kirjastojenlappi.fi, johon kootaan tietoa koulutuksista, yhteisistä ohjeista, säännöistä, kokousten pöytäkirjoja ja muuta materiaalia. Sivusto on tarkoitettu lähinnä henkilökunnalle, mutta se on löydettävissä myös verkosta. Ota AKE:en yhteyttä, jos sivustolta mielestäsi puuttuu jotain olennaista!

AKE-toimintaan ei enää kuulu maakuntakirjaston aikaisia tehtäviä, kuten kokoelmien tarjoamista, järjestelmä- tai ohjelmistotukea. Tämän vuoksi esimerkiksi toisen AKE-koordinaattorin, Leenan työajasta 20% on varattu Kohan ja Finnan ylläpitoon ja Lapin kirjasto-kimpan yhteistyöhön.

Valtakunnallinen kehittämistehtävä, VAKE on annettu Helsingin kaupunginkirjastolle. VAKE:n tehtävänä on koordinoida kehittämistehtävätoimintaa ja tuottaa yhteisiä palveluita ja materiaaleja.

Seinäjoen ERTE (erityistehtävä) on kolmas uusi valtakunnallinen toimija kehittämisen alalla. ERTE:n tehtävänä on lasten ja nuorten lukemisen ja lukutaidon edistämiseksi kirjastoissa.

Kaikkien näiden tahojen toiminta rahoitetaan sataprosenttisesti Opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

AKE, VAKE ja ERTE – mitä lyhenteet merkitsevät?
Merkitty:        

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *