Lapin kirjastot ovat päässeet tutustumaan toisten kirjastojen toimintaan AKE Lapin avustuksella. Muonion kirjaston kaverikirjasto löytyy Inarista ja olemme tavanneet syksyn ja kevään aikana sekä Muoniossa että Inarissa. Teemoiksi tapaamisilla nousivat mm. tila- ja kalustemuutokset, joihin hyödynnettiin toisen kirjaston ammatillisia näkemyksiä sekä lukutaitoon liittyvä hanketyö, jonka saralla Inarin kirjaston henkilöstö on edelläkävijä.

Molempien tapaamisten aikana toteutettiin ns. ”kriitikkokävely”, jonka aikana vierailevan kirjaston henkilöstö kävi pienryhmissä ennalta annettujen teemojen kanssa kirjastotiloja läpi ja kirjasi huomioita ylös. Lopuksi ryhmän havainnot purettiin auki ja niitä pohdittiin muiden ryhmien kanssa yhdessä. Kriitikkokävelyn ydin löytyy toisten kirjastojen hyvien käytäntöjen varastamisesta sekä ulkopuolisesta näkökulmasta oman kirjaston toimintaan – usein silmät tottuvat epäkäytännöllisiin ratkaisuihin tai repsottaviin paikkoihin, jonka vuoksi ammatillinen vertaistuki ja tiedon jakaminen voivat olla erinomainen työkalu, etenkin jos edessä on muutoksia.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että asiakkaat ovat lopulta ne, joita varten kehittämisponnisteluja tehdään. Siksi asiakkaat kannattaakin ottaa mukaan kehitystyöhön ja kuunnella myös heidän tarpeitaan ja toiveitaan, jotta palveluita ei kehitetä ns. laput silmillä liian kirjastoammatillisesta näkökulmasta. Etenkin tilamuutoksia pohtiessamme huomasimme, että kirjaston henkilöstölle monet asiat (esimerkiksi luokitus) ovat itsestään selvä asia, mutta asiakkaat saattavat kaivata konkreettisempia opasteita ja ohjeita. 

Muonion kirjaston hankeyhteistyö Inarin kirjaston hanketyöntekijöiden kanssa on myös hyvä esimerkki kirjastokaveritoiminnan hyödyllisyydestä: yhteisellä avustushakusparrauksella olemme saaneet rekrytoitua kuntaan hanketyöntekijän lukutaitohankkeeseen. Inarin kirjasto toteuttaa jo kolmatta lukutaitohanketta ja he ovat hyvin avokätisesti jakaneet tietoa ja materiaaleja sekä toimineet vertaistukena hankehaussa sekä hanketyöntekijän rekrytoimisessa ja perehdyttämisessä. Ilman ammatillista vertaistukea Muonion kirjaston olisi ollut käytännössä mahdotonta toteuttaa hanketta suunnitellussa laajuudessa.

No entäpä työhyvinvointi – löytyykö kaverikirjastotoiminnasta eväitä sen kehittämiseen? Huomasimme molempien vierailujen aikana, että vapaamuotoinen tutustuminen toisen kirjaston henkilöstöön esimerkiksi illanvieton merkeissä luo syvempiä siteitä kollegoihin, joka taas mataloittaa kynnystä kysyä apua tai olla yhteydessä toisen kirjaston henkilöstöön. Tutustuimme molemmilla vierailuilla paikalliskohteisiin, kuten Muonion kalakirjastoon ja Ivalon koulukeskus Kaarteeseen, jotka olivat myös mukava tapa viettää aikaa niin oman, kuin vierailevan kirjaston henkilöstön kanssa. Ivalossa pääsimme tutustumaan myös vahingossa paikalliseen kullankaivaja ”Kekeen” sekä vierailimme Tieva-baarissa, joista riitti puhumista monille päiväkahveille.

Yhteistyö ja tiedon jakaminen vaikuttavat olevan kirjastoalan kehittymisen kannalta välttämättömiä. Ne eivät ainoastaan paranna työhyvinvointia ja yhteisöllisyyttä, vaan auttavat myös kehittämään uusia palveluja ja toimintatapoja entistäkin paremmaksi.

 

Muonion kuljettaja-virkailija mukana koulukeskus Kaarteen kierroksella Inarissa
Muonion kuljettaja-virkailija mukana koulukeskus Kaarteen kierroksella Inarissa
Vierailulla Inarin Saamelaiskirjasto Sajoksessa.
Vierailulla Inarin Saamelaiskirjasto Sajoksessa.
Vertti ja Mikael Tieva-baarissa Pokassa.
Vertti ja Mikael Tieva-baarissa Pokassa.
Vapaamuotoinen illanvietto Muoniossa
Vapaamuotoinen illanvietto Muoniossa

Paula Löppönen
kirjastojohtaja, kulttuurivastaava Muonin kirjasto

Kaipaavatko kirjastot kavereita?
Merkitty:        

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *