Kooste Lapin kirjaston johtoryhmän kokouksesta 28.2.2025

Esitys ehdokkaista Koha Suomen hallitukseen ja nimeämistoimikuntaan

Koha-Suomi Oy:n uusi hallitus päätetään yhtiön yhtiökokouksessa kesäkuussa 2025 edellisen hallituksen toimintakauden päättyessä. Yhtiön perustamissopimuksessa määriteltiin perustajajäsenille oikeus hallituspaikkoihin vuoteen 2021 saakka, jonka jälkeen yhtiökokous nimeää hallituksen haluamallaan tavalla. Yhtiöjärjestyksen mukaan vuosikokouksessa nimetty nimeämistoimikunta valmistelee yhtiökokoukselle esitykset hallituksen jäsenten valitsemiseksi, nimeämistoimikunnan jäsenten valitsemiseksi sekä ehdotuksen hallituksen puheenjohtajan sekä jäsenten palkkioiksi.

Yhtiöjärjestyksen mukaan hallituksessa voi olla viidestä yhdeksään jäsentä ja heillä henkilökohtaiset varajäsenet. Nimeämistoimikunnassa voi olla kolmesta viiteen jäsentä ja heillä henkilökohtaiset varajäsenet.

Hallituksen jäseneltä edellytetään yhtiön joko riittävää toimialan tuntemista tai riittävää liike- ja kuntataloudellista osaamista tehtävien onnistuneen hoitamisen varmistamiseksi. Käytännössä hallituksessa on ollut kirjastoalan osaamisen lisäksi tietojärjestelmä-, laki- ja talousosaamista. Nimeämistoimikunnan jäseneltä edellytetään kirjastoalan tuntemusta.

Kuluvan toimikauden hallituksen ja nimeämistoimikunnan jäsenet on päätetty Koha-Suomen yhtiökokouksessa 17.6.2024.

Hallituksen jäsenet ovat: 

  • Helle- ja Lastu-kirjastot: kirjasto- ja kulttuuripäällikkö Maarit Tuomisto (Siuntio), varajäsen kirjastopalvelujohtaja Salla Palmi-Felin, (Lahti)
  • Kirkes-kirjastot: kirjastotoimenjohtaja Katri Rahkola (Tuusula), varajäsen kirjastopalvelujohtaja Maria Bang (Kerava)
  • Kyyti-kirjastot: kehittämispäällikkö Karoliina Kanerva (Kouvola), varajäsen talousjohtaja Hellevi Kunnas (Kouvola)
  • Lapin kirjastot: kirjastonjohtaja Nina Sipola (Rovaniemi), varajäsen asiakaspalvelupäällikkö Pasi Rantanen (Rovaniemi)
  • Lumme-kirjastot: kirjastopäällikkö Pia Kontio (Mikkeli), varalla vs. talousjohtaja Janne Skott (Mikkeli)
  • OUTI-kirjastot: kirjastopalvelujohtaja Jouni Pääkkölä (Oulu), varajäsen palvelupäällikkö Noora Valkonen (Oulu)
  • Vaara-kirjastot: tietohallintopäällikkö Pekka Penttinen (Joensuu), varajäsen kirjastopalvelujohtaja Suvi Pirnes-Toivanen (Joensuu)
  • Vaski-kirjastot: kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula (Turku), varajäsen kulttuuri- ja kirjastopalvelujohtaja Arja Pesonen (Kaarina)
  • Siilinjärven kunta: digijohtaja Tiia Häsä, varajäsen kirjastotoimenjohtaja Jarkko Nevalainen

Nimeämistoimikunnan jäsenet ovat: 

  • Helle-kirjastot: kirjastotoimenjohtaja Heidi Enberg (Raasepori), varajäsen kirjastopalveluiden päällikkö Malin Hollmén (Porvoo)
  • Lapin kirjastot: asiakaspalvelupäällikkö Esko Nousiainen (Rovaniemi), varajäsen johtava kirjastonhoitaja Marja-Leena Vaarala (Kemijärvi)
  • Kyyti-kirjastot: kirjastopalvelupäällikkö Laura Korhonen (Hamina), varajäsen kirjastopalvelujohtaja Selja Kunttu (Kouvola)
  • OUTI-kirjastot: talouspäällikkö Riitta Mörö (Oulu), varajäsen kirjastopalveluiden päällikkö Katariina Järveläinen (Järvenpää)
  • Vaski-kirjastot: kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja Riikka Uski (Nousiainen), varajäsen kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja Tiina Salo (Raisio)

Nimeämistoimikunta on lähettänyt osakaskuntien kirjaamoihin kirjeen koskien esityksiä hallituksen jäsenestä ja varajäsenestä sekä nimeämistoimikunnan jäsenestä ja varajäsenestä. Vaikka kirje on osoitettu suoraan kunnille, nimeämistoimikunta pyytää, että ehdotukset käsitellään kimppojen kokouksissa. Lapin kirjaston johtoryhmää tekee siis yhteisen ehdotuksen hallitusjäsenestä sekä hänen varajäsenestään ja nimeämistoimikunnan jäsenestä sekä hänen varajäsenestään.

Kunnilla on oikeus esittää omia ehdokkaitaan kimpan ehdotusten lisäksi. Jos nimeämistoimikunnalle tulee kimpalta ja kunnilta eri esitykset, nimeämistoimikunta pyytää asiasta tarkempaa selvitystä.

Johtoryhmä päätti esittää hallituksen jäseneksi Nina Sipolaa ja Pasi Rantasta varajäseneksi sekä nimeämistoimikunnan jäseniksi Esko Nousiaista ja Marja-Leena Vaaralaa varajäseneksi. Esityksen perusteluina on henkilöiden aikaisempi kokemus ja osaaminen nimeämistoimikunnan toiminnasta.

 

Lapin kirjaston johtoryhmän puheenjohtajisto

Lapin kirjaston puheenjohtajiston toimintakausi on kaksi vuotta. Puheenjohtajisto (3 henkeä) koostuu Rovaniemen kaupunginkirjaston johtajasta sekä kahdesta muusta Lapin kirjaston johtajasta.

Puheenjohtajistoon valittiin puheenjohtajaksi Nina Sipola, 1. varapuheenjohtajaksi Virpi Veskoniemi, ja 2. varapuheenjohtajaksi  Niina Matilainen.

 

Lapin kirjaston käyttösäännöt

Lapin kirjaston käyttösääntöjen uudistusryhmä sekä kirjastojen henkilökunnasta koostuvat työryhmät ovat muokanneet ehdotuksen uusiksi käyttösäännöiksi. Pohjana on käytetty 2.9.2022 hyväksyttyjä käyttösääntöjä. Rovaniemen kaupungin erityisasiantuntija Tiia Viiri on tarkistanut luonnoksen tietosuojan näkökulmasta.

Johtoryhmä kävi käyttösäännöt läpi ja hyväksyi sääntöjen lopullisen version.

Keskeiset luonnokseen tehdyt muutokset:

  • Yli 15-vuotiaiden asiakkaiden asiakastiedot poistetaan, jos asiakas ei ole lainannut kirjastokortilla tai käyttänyt omatoimikirjastoa viiteen vuoteen.
  • PIN-koodin saamiseksi on varauduttava todistamaan henkilöllisyys.
  • Laskutettua, perintätoimiston hoitoon siirrettyä lainaa/aineistoa, ei voi enää palauttaa kirjastoon.

Uudet säännöt tulevat voimaan 1.4.2025, ja niistä tehdään aiempaan tapaan monistettava versio.

 

AKE ohjausryhmän kokoonpano

Kimpan jory päätti perustaa AKE ohjausryhmän kokouksessaan 2.9.2021. Tuolloin päätettiin, että ohryn toimikausi olisi 2 vuotta.

Ake ohjausryhmän kokoonpanoksi päätettiin: AKE-tiimi (Nina Sipola, Leena Kinnunen, Kristiina Hoikka ja Sanna Haakana), Marko Niemelä, Kyösti Satokangas, Virpi Veskoniemi, Tuija Guttorm ja Tiina Kallio.

 

Siirtokokoelmien käyttö

Kohassa on mahdollista siirtää väliaikaisesti haluttu määrä niteitä ns. toisen tai oman kirjaston kokoelmaan siirtokokoelma-toiminnolla. Siirtokokoelmaan lisätyt niteet palautuvat aina siihen kirjastoon, johon ne on siirretty. Niteiden kotikirjasto ei muutu. Siirtokokoelmassa olevia niteitä voi varata, jollei varaukselle ole jotain muuta estettä. Koha ei näytä perustiedot-näytöllä, kuuluuko nide siirtokokoelmaan.

Johtoryhmä päätti, että lukupiirejä tai aineistonäyttelyitä varten koottujen siirtokokoelmien käytön enimmäisaika on korkeintaan kuukausi. Siirtokokoelmia ei voi perustaa ns. pysyvien kokoelmien muodostamiseen. Lapin kirjaston yhteiseen Teams-tiimiin päätettiin perustaa  kanava siirtokokoelmia varten. Lisäksi päätettiin edistää edistää teemallisten siirtokokoelmien muodostamista, jotka voisivat kiertää alueella.

 

Kimpan logot

Lapin kirjastolla on käytössä kaksi erilaista logoa: ns. ketunhäntä sekä räsymatto. Logot löytyvät yhteisestä Drivesta.

Ketunhäntä-logon Karl Simonlehto suunnitteli vuonna 2013, ja Kohan siirtymisen jälkeen logosta tehtiin jokaiselle kunnalle omalla nimellä täydennetyt logot. Räsymatto-logo on vuodelta 2018, jolloin Karl Simonlehto suunnitteli kimpalle kirjastokortin sekä kaulanauhan, ja näiden mallista muotoutui myös logona käytetty kuva. Molemmat logot ovat edelleen käytössä.

Johtoryhmä päätti, että Lapin kirjaston logo on ns. räsymatto-logo, johon päivitetään logossa käytetty fontti. Logon muokkauksen kilpailuttaminen annettiin Lapin kirjaston viestintäryhmälle tehtäväksi.

 

Aineistonhankintakilpailutuksen tilanne

Lapin kirjaston aineistohankintakilpailutus on käynnistetty ja siihen kuuluvat seuraavat aineistot: suomenkielinen kirjallisuus, K-oppikirjat, ruotsin- ja vieraskielinen kirjallisuus, äänikirjat (cd-levy), nuotit ja partituurit ja muovituspalvelut.

Hankinta on suunniteltu kilpailutettavaksi kolmelle (3) vuodelle, jossa on mahdollisuus kahteen (2) yhden (1) vuoden mittaiseen optiokauteen.

Lapin kirjastojen kunnat ovat sitoutuneet yhteishankintaan erillisellä yhteistyösopimuksella, jolla he ovat valtuuttaneet Rovaniemen kaupungin toimimaan kirjastoaineiston kilpailuttajana.

Aineistohankintakilpailutus on avoinna niin että uuteen sopimuksen tavoiteaika 1.4.2025.

 

Lyhytlainat ja normaalit lainat

Pyydetiin kiinnittämään huomiota, että kimpan johtoryhmä on päättänyt 15.6.2017 yhteisestä toimintatavasta, jossa jokainen Lapin kirjasto sitoutuu hankkimaan vähintään yhden tuplakappaleen, joka on normaalilaina (28 vrk) lyhytlainan (14 vrk lyhytlaina) rinnalle.

Mikäli kirjat tulevat eri aikaan kirjastoille, olisi hyvä laittaa ensin tullut normaalilaina-ajalle ja myöhemmin saapuva lyhytlainaksi.

Samalla toivotaan, että kirjastot ottaisivat suoraan yhteyttä toiseen kirjastoon ilman välikäsiä, mikäli toiminnasta tulee kysymyksiä tai huomautettavaa.

 

Suomi.fi-viestit

Digi- ja väestötietoviraston tiedote 13.2.2025:

“Suomessa ollaan siirtymässä kohti ensisijaisesti digitaalista viranomaisviestintää. Käyttäjälle ehdotetaan huhti-toukokuusta 2025 alkaen Suomi.fi-viestien käyttöönottoa, kun hän tunnistautuu vahvasti julkisen hallinnon asiointipalveluihin. Tämä muutos Suomi.fi-tunnistuksessa voi aiheuttaa asiakasyhteydenottoja, joihin on hyvä varautua. “

Asiakkaita suositellaan siirtymään sähköpostiviesteihin. Henkilökunnan ja työkorttien korteilta on syytä käydä tarkistamassa, että valittuna on sähköpostiviestintä.

 

AKEn Topaasia-keskustelut kirjastoille

AKE tarjoaa kirjastoille (joko yksittäinen kirjasto, Kirjastokaverit tai tiimit) Topaasia-keskusteluja maaliskuusta alkaen. Tarjolle tulee muutama pakka, joiden teemat käsittelevät Lapin kirjaston visiota tai AKEn aluekierroksella esille nousseita teemoja. Tarkempia tietoja keskustelujen varaamisesta ja pakoista tulee maaliskuussa.

 

Seuraava kokous

Johtoryhmä kokoontuu seuraavan kerran 10.4. Kemijärvellä

 

Lapin kirjaston johtoryhmä 28.2.2025
Merkitty:    

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *