Kirjastokaveri-toiminnan tavoitteet
Toiminnan tavoitteena on vahvistaa Lapin kirjastojen keskinäistä vuorovaikutusta perustamalla kirjastopareja kahden, suunnilleen samankokoisen kirjaston kesken. Vierailut ja muu yhteistyö tarjoaa mahdollisuuden vertaisoppimiseen ja hyvien käytäntöjen jakamiseen. Kirjastokaveri-toiminnassa on tavoitteena saada mukaan molempien kirjastojen koko henkilökunnat, mikä vahvistaa uuden tiedon laajemman leviämisen ja vuorovaikutuksen lisääntymisen.
Kirjastokaveri-parit 2024
Enontekiö – Utsjoki
Inari – Ranua
Keminmaa – Muonio
Kittilä – Tornio
Kolari – Rovaniemi (tapahtuma- ja osallisuustiimi)
Salla – Tornionlaakso
Simo – Kemijärvi
Sompio – Kemi
Tervola – Posio
Kirjastokaveri-toiminnan esittelyt Lapin kirjaston päiväkahveilla 2024 tulevat tälle sivulle
Kirjastokaveri-parien vierailut toistensa kirjastoissa vuonna 2024. Pääsääntöisesti vierailut ovat yhden päivän mittaisia, mutta tarvittaessa voidaan AKE:n kanssa sopia kahdelle päivälle jakautuva vierailu pitkien etäisyyksien vuoksi.
Vierailuista raportointi. Vierailuista kirjoitetaan minimissään yhden A4-sivun mittainen raportti, joka julkaistaan Kirjastojenlappi.fi-sivulla sekä AKE Lapin uutiskirjeessä. Suositeltavaa on ottaa raporttiin kuvia vierailuilta tai lähettää niitä AKE-tiimille julkaistavaksi kirjastojenlappi.fi-sivulla vierailuraportin yhteydessä. Voit käyttää raportin ja vierailun keskustelujen tukena vierailun raporttipohjan kysymyksiä.
Osallistuminen Kirjastokaveri-toimintaa käsitteleville Lapin kirjastojen päiväkahveille.
Osallistuminen Lapin kirjaston tulevien tavoitteiden suunnitteluun kokoamalla vision taustatietoja ja odotuksia. Visiotyöpaja olisi hyvä ehtiä tekemään kevätkaudella. Osallistuminen visiotyöhön sen jälkeen näiden pohjalta käytävien keskustelujen ja Howspace-työskentelyn avulla syyskaudella.
Muu Kirjastokaveri-parien yhdessä ideoima toiminta.
Sopikaa Kirjastokaverinne kanssa vierailupäivien ajankohdasta, ketkä kirjastostanne lähtevät vierailulle ja ketä vierailukirjastossa on paikalla.
Laatikaa alustava runko päivälle seuraavalla välilehdellä olevan suosituksen mukaan (Vierailun ohjelmamalli).
Ottakaa sen jälkeen yhteyttä AKE-tiimiin ja ilmoittakaa vierailun ajankohta, molempien kirjastojen osallistuvat henkilöt sekä suunniteltu ohjelma.
AKE Lappi kustantaa matkat sekä tarvittaessa majoituksen. Päivärahat sekä ruokailut ovat kirjastojen kustantamia tai osakustanteisia.
Majoitus tapahtuu 2 hh. Mikäli halutaan käyttää 1 hh, kirjasto tai majoittuja vastaa 50 % huoneen hinnasta. Majoitusta varattaessa pyydetään AKE:n osuudesta laskutus suoraan AKE:lle. Sovi tästä erikseen AKE-tiimin kanssa. Matkat ja majoitukset voitte varata itse.
Matkat tulee tehdä edullisimmalla vaihtoehdolla. Julkisten liikennevälineiden lisäksi voi käyttää esim. henkilökunnan omia tai kunnan autoja. Jos näitä ei ole käytettävissä, on pyydettävä tarjoukset kolmelta toimijalta, joista valitaan edullisin vaihtoehto. Varauksesta pyydetään lasku suoraan AKE:lle, sovi tästä erikseen AKE-tiimin kanssa.
Tee matkan jälkeen matkalasku AKE:lle (mikäli kuljette henkilöautolla, yksi matkalasku riittää). Jos kuljette julkisilla, jokaisen lähtijän on tehtävä oma matkalasku, johon liitetään matkalippujen kuitit.
Saat matkalaskupohjan ja tiedot sen täyttämistä / majoituksia varten AKE-tiimiltä.
Vierailun keston tulisi olla matkustusajasta riippuen 4 – 5 tuntia sisältäen lounastauon. Mukana tulisi olla mahdollisimman moni henkilö molemmista kirjastoista.
Ohjelmaan tulee sisältyä:
- Vierailija- ja vastaanottajakirjastojen henkilökunnan esittely sekä kunkin vastuualueet
- Vastaanottajakirjaston palvelujen esittely. Mitkä palvelut ovat molemmille kirjastoille yhteisiä, millaisia ideoita toisilta voisi parastaa (=varastaa + parannella)?
Näiden lisäksi vierailuun voi sisällyttää esim.
- Lapin kirjaston visiotyöpaja, ks. kaksi seuraavaa välilehteä.
- hankkeiden esittelyä
- tapahtumatyön mallien esittelyä
- uusien yhteisten hankkeiden ideointia tai muuta yhteistä toimintaa
- vertaispalautetta opasteista, tiloista tms. käyttämällä esim. laputusta tai ”kriitikkokävelyä”
- jokin oma teema
Voit käyttää vierailun ohjelman suunnittelussa apuna vierailun raporttipohjan kysymyksiä!
Lapin kirjaston nykyinen strategia päättyy vuoteen 2024. Lapin kirjastolle laaditaan uusi visio eli tavoitteet ja niitä tukevat toimenpiteet vuosille 2025-2029. Uuden suunnitelman valmistelu tehdään yhdessä alueen kirjastojen kanssa. Työ aloitetaan Kirjastokaveri-parien visiotyöpajoissa, joissa kirjataan ylös tavoitteiden asettamiselle keskeisiä toimintaympäristön muutoksia sekä eri tahojen kirjastoille asettamia odotuksia.
Tavoitteiden ja odotusten kirjaaminen tapahtuu visiotyopajassa, joka voidaan toteuttaa osana Kirjastokaveri-vierailua tai erikseen sovittuna ajankohtana etäyhteydellä. AKE-Lappi voi tarjota etäyhteysalustan ja olla tukena etäyhteydellä toteutettavan visiotyöpajan vetämisessä.
Visiotyöpajan arvioitu kesto on noin yksi tunti.
Ensimmäisen vaiheet tulokset kirjataan Jamboardiin, missä oman Kirjastokaveri-työpajan lisäksi voi tutustua muiden työpajojen tuloksiin. Työpajojen vastaukset kootaan yhteen elokuussa avattavalle Howspace-alustalle, missä Lapin kirjaston vision kokoamiselle on aikaa loppuvuosi 2024. Visitotyöpaja olisi hyvä tehdä kevätkaudella.
Työpajan tuotokset kirjataan Jamboardiin.
1. Käykää läpi tehtävän tavoite ja tämä ohje (5 min).
- Tavoite on luoda Lapin kirjastojen yhteinen visio vuosille 2025 – 2028. Työpajanne tuloksia käytetään visiotyön pohjana vuoden 2024 aikana.
- Vision tarkoitus on luoda yhteinen päämäärä ja keinot, joihin voimme sitoutua Lapin kirjaston työyhteisönä palvellaksemme asiakkaitamme lain edellyttämällä tavalla.
2. Avatkaa Jamboard ja tutustukaa kysymyksiin ja näkökulmiin.
- Millaisia muutoksia toimintaympäristössänne on tapahtunut tai tapahtuu? Pohtikaa sekä lähiympäristön näkökulmasta että laajemmin.
- Millaisia odotuksia kirjastolle asettavat eri tahot, esim. asiakkaat, kuntaorganisaatio, 3. sektori? Millaisia odotuksia henkilökunnalla on siitä, millainen Lapin kirjaston tulisi olla?
- Jokaiseen toimintaympäristön näkökulmaan tai odotustahoon ei tarvitse löytää vastauksia. Riittää, että kokoatte oleellisimmat tai tärkeimmät näkökulmat.
3. Hiljainen pohdinta ja ajatusten kirjaaminen itselle ylös (5 – 10 min).
4. Yhteinen keskustelu ja kirjaaminen Jamboardiin (30 – 60 min).