Exit Library - pakohuonekonsepti

Exit Library – pako lukitusta huoneesta

Kemin kirjastossa aloitettiin joulukuussa 2020 hanke nimeltään Exit Library – pakohuonekonsepti Lapin kirjastoille. Hankkeen tavoitteena on luoda helposti liikuteltavissa oleva ja ilmainen pedagoginen pakohuone Lapin kirjastojen käyttöön ja antaa henkilökunnalle valmiudet sen järjestämiseen ja ylläpitämiseen. Samalla tuodaan uudenlainen oppimisympäristö monilukutaidon opettamiseen, jota voi teemaltaan ja tavoitteiltaan muunnella loputtomiin. Samassa yhteydessä voi pitää esim. kirjavinkkauksen, joko pelin aikana tai jälkeen.

 

Mitä pakohuone tarkoittaa?

Pakohuone eli Escape room on tosielämän seikkailupeli, jossa pelaajat ratkovat yhdessä tehtäviä tarinakehyksen sisällä. Tavoitteena on tietyssä ajassa ratkaista tehtävät, löytää loppuratkaisu tarinalle ja päästä ulos lukitusta huoneesta. Pelin kesto on n. 45 minuuttia ryhmää kohti. Pelinohjaaja seuraa peliä ja auttaa tarvittaessa vinkeillä ryhmää eteenpäin. Tätä voisi verrata kirjastojen kirjastopolkuun, jossa ryhmälle opetetaan rastitehtävien kautta kirjastokortin käyttöä ja muita käytännön asioita.  Pelin hinta kaupallisissa huoneissa on 20-30 €/hlö.

 

Mihin pakohuoneita voi käyttää kirjastossa?

Pakohuoneiden suosio kasvaa joka vuosi ja isoimmissa kaupungeissa on useita kaupallisia huoneita pelattavana. Vaikka pakohuone on kehitetty viihdetarkoitukseen, yritykset ja koulut ovat ottaneet ne osaksi koulutuksiaan ja opetusta. Esim. Veikkaus kouluttaa henkilökuntaansa pakohuoneen avulla mm. tunnistamaan ongelmapelaamista. Osa yleisistä kirjastoistakin on ottanut pakohuoneen osaksi tarjoamiaan palveluita resurssien ja valmiuksien rajoissa. Kysyntää kyllä riittää ympäri Suomea. 

Pakohuone on innovatiivinen ja innostava väline kehittää monilukutaitoa, koska siinä saa yhden pelin aikana käyttää useita erilaisia lukutaitoja. Mm. oleellisen tiedon erottaminen tiedon massasta harjaantuu pelatessa. Lisäksi peli kehittää ongelmanratkaisukykyä ja ryhmätyötaitoja. Oppiminen tapahtuu huomaamatta elämysten, kokemusten ja oivallusten kautta. Monilukutaito on tärkeä taito yhteiskunnassa, koska se parantaa sekä ymmärtämistä että ymmärrettäväksi tulemista, mikä monikulttuurisessa maailmassa on haastavaa. 

Pakohuoneen on tarkoitus valmistua kevään aikana ja Lapin kirjastojen henkilökunnalle järjestetään koulutus hankkeen teemoihin liittyen. Suosittelen lämpimästi kaikkia tutustumaan Joona Koirasen Pedagogiset pakopelit –kirjaan ja hänen seminaariinsa Kirjastokaistalla. Pysytään kuulolla.

https://www.kirjastokaista.fi/joona-koiranen-kirjaston-pakohuone/  : linkki Joonan esitykseen.

 

Katja Remsu; kirjastovirkailija/hanketyöntekijä

 

ps. voit esittää kysymyksiä, kommentteja tai toiveita myös pakohuoneen Padletiin: https://fi.padlet.com/kremsu/exitlibrary

Pakohuonehanke
Merkitty:        

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *