AKE eli alueellinen kehittämistehtävä on yhdeksälle kirjastolle annettu tehtävä, jonka toiminta-alueet kattavat yhden tai useamman maakunnan.

AKE Lapin tiimiin kuuluvat ja tähän tehtävään varattu osuus työajasta:
Nina Sipola, kirjastonjohtaja, 20%
Leena Kinnunen, erikoiskirjastonhoitaja, 80%
Esko Nousiainen, kirjastonhoitaja, 100%

AKE-tehtävän hoitajia kutsutaan valtakunnallisesti puhekielessä AKE-koordinaattoreiksi, sillä eri AKE-kirjastojen tehtäviä hoitavien nimekkeet vaihtelevat alueittain.

AKE-toiminnan keskeinen tehtävä on alueensa kirjastojen henkilökunnan osaamisen kehittäminen, mikä käytännössä tarkoittaa erilaisia koulutuksia ja muita kehittämisen muotoja, kuten vertaisoppimista tai mentorointia.

Muut AKE-tehtävät ovat kehittää alueensa kirjastoja ja edistää kirjastojen vuorovaikutusta. Lapissa tämä näkyy esimerkiksi meidän yhteisinä verkkotapaamisina, AKE:n osallistumisena erilaisiin kehittämishankkeisiin, tiedon välittämisenä esim. uutiskirjeissä ja keskusteluissa aluekierroksella kirjastoissa.

AKE Lappi ylläpitää sivustoa kirjastojenlappi.fi, johon kootaan tietoa koulutuksista, yhteisistä ohjeista, säännöistä, kokousten pöytäkirjoja ja muuta materiaalia. Sivusto on tarkoitettu lähinnä henkilökunnalle, mutta se on löydettävissä myös verkosta. Ota AKE:en yhteyttä, jos sivustolta mielestäsi puuttuu jotain olennaista!

AKE Lappi toimittaa noin kaks kertaa kuukaudessa tilaajille ja Lapin kirjaston johtajille lähetettävää AKE Lapin uutiskirjettä. Uutiskirjeeseen kootaan tietoa ajankohtaisista asioista sekä koulutuksista ynnä muuta tarpeelliseksi katsottua sisältö. Voit tilata uutiskirjeen tästä osoitteesta: https://www.emaileri.fi/forms/akelappi/

AKE-toimintaa edelisivät maakuntakirjastot. Uuden kirjastolain myötä maakuntakirjastot lakkasivat ja ne korvattiin kehittämiskirjastoilla. Samalla tehtävää uudistettiin niin, että AKE:lle ei enää kuulu maakuntakirjastoille kuuluneita tehtäviä, kuten kokoelmien tarjoamista, järjestelmä- tai ohjelmistotukea. Jotta nämä tehtävät tulisivat hoidetuiksi, on Leenan työajasta 20% on varattu Kohan ja Finnan ylläpitoon ja Lapin kirjasto-kimpan yhteistyöhön, joita hän hoiti myös ennen AKE-tehtävään siirtymistä.

Valtakunnallinen kehittämistehtävä, VAKE on annettu Helsingin kaupunginkirjastolle. VAKE:n tehtävänä on koordinoida kehittämistehtävätoimintaa ja tuottaa yhteisiä palveluita ja materiaaleja.

Seinäjoen ERTE (erityistehtävä) on kolmas uusi valtakunnallinen toimija kehittämisen alalla. ERTE:n tehtävänä on lasten ja nuorten lukemisen ja lukutaidon edistämiseksi kirjastoissa.

Kaikkien näiden tahojen toiminta rahoitetaan sataprosenttisesti Opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Tietoa AKE Lapin toiminnasta
Merkitty:    

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *