Lapin kirjaston johtoryhmä pöytäkirjan kooste kokouksesta 21.11.2024
Täydennyksenä 4.9.2024 kokouksen pöytäkirjaan Lukutaidon valmiuksia Lapin malliin -hanke
ohjausryhmän jäsenet:
Satu Ihanamäki, kirjastotoimen ylitarkastaja, Lapin AVI
Sari Mäkinen-Laitila, lehtori, SeAMK:n kirjasto- ja tietopalveluala
Emilia Koski, koordinaattori, Seinäjoen erte
Hanna Laitinen, kirjastotoimenjohtaja, Tornionlaakson kirjasto
Janika Myllyoja, varhaiskasvatuksen opettaja, Sodankylä
Virpi Veskoniemi, ohjausryhmän koolle kutsuja, hankepäällikkö
Anna Roos, projektiasiantuntija
Reija Portti, projektiasiantuntija
Kuntien yhteisen E-kirjaston ja Pohjoisen eKirjaston tilannekatsaus
Lapin pääkäyttäjiksi kunnalliseen e-kirjastoon on valittu Liisa Tastula, Sanna Nissinen, Petri Koutelo, Armi Rasilainen, Tarja Kemppainen, Jenna Salmi ja Suvi Seppälä. E-kirjaston pääkäyttäjät Lapissa hallinnoivat kirjaston henkilökunnalle tehtäviä rekisteröijätunnuksia, jotka tarvitaan asiakkaan rekisteröimiseksi. Rekisteröijät rekisteröivät asiakkaita E-kirjastoon siinä
tapauksessa, mikäli asiakkaalla ei ole vahvan tunnistautumisen mahdollisuutta.
E-kirjaston pääkäyttäjät hoitavat myös e-kirjastoa varten perustetun palautepostin viesteihin vastaamisesta.
Jokainen kunta tekee oman sopimuksen Kansalliskirjaston kanssa kunnalliseen e-kirjastoon liittymisestä. Mikäli jokainen kunta on allekirjoittanut sopimuksen, e-kirjasto aukeaa Lapissa 1.1.2025.
Kunnat päättävät itse, kuinka monta rekisteröijää kunnassa nimetään. Kussakin kunnassa oltava vähintään yksi rekisteröijä, mutta esim. yhteistyö on mahdollinen kuntien kesken. Kirjastonjohtajat ilmoittavat kunnittaiset rekisteröijät pääkäyttäjille.
Kansalliskirjaston johtokunta on nimittänyt E-kirjastolle uuden ohjausryhmän kaudelle
1.11.2024 – 31.5.2026. Suurten, keskisuurten ja pienten kuntien edustajien lisäksi
ohjausryhmään kuuluu Kansalliskirjaston edustaja sekä esittelijä. Ohjausryhmän kokoonpano em. ajanjaksolle on:
– Katri Vänttinen, kirjastopalvelujen johtaja, Helsingin kaupunki
– Niina Salmenkangas, kirjastopalvelujohtaja, Tampereen kaupunki
– Esko Nousiainen, asiakaspalvelupäällikkö, Rovaniemen kaupunki
– Malin Hollmén, kirjastopalveluiden päällikkö, Porvoon kaupunki
– Riitta Kantonen, kirjastonjohtaja, Jämijärven kunta
– Soile Kokkonen, kirjastonjohtaja, Keiteleen kunta
– Katja Hilska-Keinänen, palvelujohtaja, Saatavuuden palvelut, Kansalliskirjasto
– Annastiina Louhisalmi, palvelupäällikkö (esittelijä), Kansalliskirjasto
Pohjoisen eKirjaston osalta yhteistyö jatkuu vuoden 2026 loppuun saakka nykyisen sopimuksen mukaan. Cineastin jatkosta päättään keväällä. Infopaketti vuodenvaihteen muutoksesta ja tukea asiakasviestintään on tehty Pohjoisen eKirjaston vastuuhenkilöiden toimesta. Materiaalit lähetetään kirjastoille lähiaikoina. Kansalliskirjasto tekee valtakunnallisen tiedotteen Pohjoisen
kirjaston liittymisestä ekirjastoon.
Rekisteröitäviä tulee todennäköisesti vähän, koska kirjastossa rekisteröidään vain niitäasiakkaita, joilla ei ole käytössä vahvaa tunnistautumista, mikä on ensisijainen
rekisteröitymistapa. Alle 13 vuotias tarvitsee huoltajan suostumuksen rekisteröimiseksi. Rekisteröintiä haluavan tunnistus ja oikeus käyttää kunnallista eKirjastoa tapahtuu DVV:ssä, eli palvelu tunnistaa, onko käyttäjän kotikunta ottanut ekirjasto-palvelun käyttöön.
Lapin kirjaston Finnan saamenkielisten käännösten kustannus
Kansalliskirjasto julkaisi saamenkielisen Finnan huhtikuussa, ja samalla se otettiin käyttöön Lapissa. Kansalliskirjasto käänsi suurimman osan Finnan teksteistä, Lapille jäi tehtäväksi kääntää itse tuotetut sisällöt. Saamelaiskirjasto on käännättänyt lapinkirjasto.finna.fi -sivuista seuraavat: Kirjaston käyttö, Palvelut ja Tietosuojaseloste. Vuoden 2025 puolella on tarkoitus käännättää vielä noin 11 sivua, ja näiden sivujen käännöskustannus jaetaan kuntien kirjastojen kesken.
Lappikirjallisuuspalkinnon 2025 tilannekatsaus
Lappi-kirjallisuuspalkinto on Lapin kirjastojen yhdessä jakama palkinto ansioituneelle Lappi-aiheiselle tai lappilaisen tai Lapista kotoisin olevan tekijän kotimaiselle, suomenkieliselle, kaunokirjalliselle teokselle. Lappi-kirjallisuuspalkinto on 3000 euroa, yleisöäänestyksen voittaja saa 500 euroa.
Palkintokriteerit:
1. Teos sijoittuu Lappiin tai on lappilaisen tai lappilaislähtöisen henkilön kirjoittama (=
kirjailija asuu tai on asunut merkittävän osan elämästään Lapissa).
2. Aikuisten suomenkielinen kaunokirjallinen teos: lyriikka, proosa, sarjakuva.
3. Vuoden 2025 palkintoa tavoittelevat vuosina 2023-2024 ilmestyneet kirjat. Mukana voi
olla edelliseen palkintoon ehtimättömiä teoksia vuodelta 2022.
4. Suomen saamenkieliltä mainittuina vuosina suomeksi käännetyt teokset.
5. Teokset, jotka ilmestyvät pelkästään e-kirjoina tai e-äänikirjoina, eivät ole mukana
ehdokkaina, koska niiden saatavuus kirjaston kautta on epävarmaa.
Lappi-kirjallisuuspalkinto jaetaan joka toinen vuosi. Viidennen kerran se jaetaan 19.3.2025 klo 13-14 Kolarin kirjastossa järjestettävässä juhlassa. Päivä on Kirjastojen päivä, Minna Canthin päivä sekä Tasa-arvon päivä. Juhla on tarkoitus striimata ja kirjastot voivat näyttää juhlan asiakkailleen.
Palkinnon finalistit ja valitsija julkistetaan 1.2.2025. Samalla alkaa yleisöäänestys, joka kestää 23.2.2025 klo 20 saakka. Äänestyksestä lähetetään kirjastoille info tammikuussa.
Suunnitteilla on, että työryhmä esittelee palkintoehdokkaita livenä helmikuun alussa
Rovaniemen kirjastossa. Tilaisuus on tarkoitus striimata ja sen voi näyttää kirjastoissa.
Nykyisessä palkintotyöryhmässä ovat Sari Hakko Kittilästä, Sirpa Tolonen Kolarista, Tiina Heinänen Sodankylästä ja Virva Jakkula Posiolta. Työryhmässä jatkaa ensi vuonna vain puheenjohtajan tehtävän ottava Virva Jakkula, joten palkintoryhmään tarvitaan uusia jäseniä Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Virvaan. Kunkin vuoden luettavat kirjat jaetaan lukijoiden kesken, ja kukin nostaa lukemistaan jatkoon tietyn määrän kirjoja. Joryn suositus on, että työryhmän henkilöt saisivat käyttää 5 työpäivää palkintotyöhön.
Kirjallisuuspalkinnon sivut ovat hyvä tiedonlähde avaamaan mitä ja millaista kirjallisuutta Lapissa kirjoitetaan. Ehdokaskirjoihin voi laittaa ehdokas-kirjanmerkin. Palkinnon sivut: https://lappikirjallisuuspalkinto.fi
Palkinnon facebook-sivu: https://www.facebook.com/lappikirjallisuuspalkinto
Kirjastoaineiston kilpailutuksen käynnistäminen ja hankintaportaalin jatkopäätös
Nykyinen aineistohankintasopimus Lapin kirjastolla päättyy 31.1.2025. Johtoryhmä päätti aloittaa uuden hankintasopimuksen kilpailuttamisen. Sopimuksen kestoksi on suunniteltu 2+2 vuotta eli 2025-2026 ja optiona 2026-2027.
Kilpailutuksen valmistelu päätettiin antaa Nina Sipolan, Pasi Rantasen sekä Rovaniemen kaupungin hankintatoimiston tehtäväksi. Hankintaosaston kulut jaetaan Lapin kirjastojen kesken asukasluvun mukaisesti.
Tarjouksessa edellytetään, että aineistotoimittajan on kyettävä tarjoamaan aineisto
hankintaportaalin kautta voimassa olevan aineistohankintasopimuksen tapaan.
Hankintaportaalin toiminta edellyttää useamman toimittajan kanssa tehtävää puitesopimusta, joten jos tarjouksia saadaan vain yhdeltä toimittajalta, hankintaportaalia ei oteta käyttöön.
Hankintaportaalin tarjoajia on tällä hetkellä vain yksi, Lapin kirjastoilla nyt käytössä oleva. Hankintaportaali kokoaa eri eri toimittajilta tiedot ja hinnat, ja hankkijalle näytetään halvin hinta. Portaalisssa on mahdollisuus valita edelleen muovitus. Kuljetukset ovat aineiston hinnassa mukana. Hankintatiedot tulevat Kohaan aineistotoimittajan järjestelmästä. Portaalilla ei ole erillistä käyttökustannusta, vaan jokaisesta hankittavasta niteestä maksetaan tietty marginaali hankintaportaalin ylläpitäjälle.
Puitesopimuksen kilpailutus valmistellaan loppuvuoden 2024 aikana ja viedään
hankintajärjestelmään. Päätökset saadaan tehtyä tällä aikataululla vuoden 2025 alussa. Nykyinen sopimus on voimassa kilpailutuksen aikana.
Lapin kirjaston käyttösääntöjen uudistus
Käyttösääntötyöryhmä on pitänyt käyttösäännöistä yhteensä 12 ryhmän jäsenten vetämää työpajaa. Näihin osallistui arviolta 5-10 henkeä / ryhmä alueen kirjastoista. Tämän lisäksi alueen henkilökunnalta kerättiin korjaus- ja muokkausehdotuksia Padletilla ja lomakkeella. Käyttösääntötyöryhmä on näiden pohjalta muokannut luonnoksen uusiksi käyttösäännöiksi, luonnos nähtävissä tässä osoitteessa.
Keskeisiä ehdotettavia muutoksia ovat:
● luopuminen vaatimuksesta, että on postiosoite Pohjoismaissa
● lainaus-kokonaisuuteen liitettäisiin myös lainausoikeuden menetykseen liittyvät asiat
● tietosuoja-kokonaisuutta laajennettaisiin
● sääntöjen puhuttelumuoto yhtenäistetään, käytetään sinuttelua
● tekstejä on selkeytetty ja poistettu turhia ilmaisuja
● nykyisten sääntöjen alun ns. infolaatikko tultaisiin esittämään visuaalisesti erikseen varsinaisista säännöistä
Käyttösääntöjä päätettiin työstää vielä työryhmän kesken sekä Lapin kirjaston päiväkahveilla, ja johtoryhmälle säännöt on tarkoitus tuoda hyväksyttäväksi helmikuussa. Tuolloin myös päätetään käyttösääntöjen julkaisumuodosta.
Kirjastoaineiston korvausmaksut: DVD
Korvaushinnalle on päätetty aiemmin määritellä maksimikorvaushinta 40 € kohtuullisuuden näkökulmasta. Vastaavasti määriteltiin elokuvien lainamäärän katto, jotta maksuja ei kertyisi kohtuuttomasti, mikäli aineisto katoaa tai rikkoutuu. Tällä hetkellä saa kutakin elokuva-aineistotyyppiä olla lainassa yhteensä 10 kpl. Elokuvien hankintahinta ylittää kuitenkin tuon hinnan useissa tapauksissa.
Johtoryhmä päätti, että elokuvien (dvd/br) korvaushinta lasketaan korvaushintalaskurilla. Elokuvia ei voi korvata vastaavalla kappaleella tekijänoikeusasioiden vuoksi.
Kirjastoilla on mahdollisuus lisätä verkkosivuille tai ilmoitustaululle tieto aineiston
korvausummista, esim. erosta kirjojen tai elokuvien korvauksesta.
Koha-Lapin pääkäyttäjien virkistyspäivä
Koha Lapin pääkäyttäjinä toimivat Leena Kinnunen Rovaniemeltä, Pia Kusmin Torniosta, Noora Suvanto Tornionlaakson kirjastosta ja Maria Joona Ranualta. Pääkäyttäjät vastaavat yhdessä Koha-Suomen kehittäjien kanssa Koha Lapin toimivuudesta, testauksesta ja henkilökunnalle annettavasta Koha-tuesta. Pääkäyttäjätyöhön käytetään keskimäärin 6 – 16 % kunkin työajasta.
Pääkäyttäjätyö on vaativaa asiantuntijatyötä ja edellyttää sitoutumista tehtävään,
palvelualttiutta ja halua kehittämiseen. Työ on vahvasti tiimityötä, jossa ryhmän hyvällä dynamiikalla varmistetaan sujuvat palvelut Lapin kirjaston henkilökunnalle.
Pääkäyttäjille päätettiin myöntää vuosittainen virkistyspäiväjoko lähialueilla tai Koha-seminaarin yhteydessä. Virkistyksen kustannukseksi sovittiin maksimissaan 50€ / hlö sekä mahdolliset matka- ja majoituskulut. Virkistyspäivän kustannukset jaetaan samoin kuin pääkäyttäjätyön kustannukset alueen kirjastojen kesken.
Lapin kirjaston työryhmien jäsenet ja edustus kansallisissa toimielimissä
Johtoryhmä kävi läpi Lapin kirjaston yhteisten työryhmien jäsenyydet sekä edustukset kansallisissa toimielimissä. Työryhmät ja kansalliset edustukset päivitetään Kirjastojenlappi.fi -sivulle.
Johtoryhmän keskustelevat kokoukset
Nina Sipola on vetänyt johtoryhmälle teemotettuja keskustelevia kokouksia.
AKE Lapin toimintasuunnitelma 2025
Toimintasuunnitelma tulee nähtäväksi Kirjastojenlappi.fi -sivulle.
Saamelaiskirjaston toimintasuunnitelma 2025
Saamelaiskirjaston toimintasuunnitelmastan painopisteinä on lasten ja nuorten lukemisen edistäminen, erityishuomio inarin- ja koltansaamen lukutaitotyössä. Suunnitelmissa on hakea erillistä hankerahoitusta saamelaiselle kirjastopolulle vuoden 2026 haussa. Tähän halutaan ottaa huomioon Inarin mallin sekä Norjan ja Ruotsin vastaavien mallien sisältö. Vuosittaisen suunnitelman asiantuntijapalvelut sisältävät käännöstöitä. Sekä AKEn että Saamelaiskirjaston hakemuksia on taustoitettu tänä vuonna tarkemmin OKMn kirjastoasian kulttuurineuvoksen vaihtumisen vuoksi.
Kirjastoapulaisen palkkaaminen Rovaniemen rekkukeskukseen
Rekkukeskukseen on palkattu kirjastoapulaiseksi Riikka Marttila, joka aloittaa 16.12.
Kirjastoseuran kuulumiset
Kirjastoseuran kuntavaalikampanja starttasi lokakuun lopulla. Tavoitteena on saada
kuntavaaliehdokkaat päivittämään tietonsa kirjastoista. Kirjastoja ympäri Suomen innostetaan järjestämään Kirjaston päivänä 19.3. Joulukuun alussa julkistetaan “keskustelupaketti”, joka sisältää apua ja ohjeita keskustelujen järjestämiseen. Lisätiedot: Ilmoita kirjastosi mukaan
Kirjaston päivän tapahtumaan! – Suomen kirjastoseura
Kirjastoseuran fiktiotyöryhmä valmistelee aikuisten lukutaitotyön suositusta yleisille kirjastoille. Suositus ilmestyy vuoden lopulla.
IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions) julkaisi syyskuun lopulla tulevaisuuden suunnittelun työkaluksi tarkoitetun trendiraportin. Raportti tunnistaa seitsemän globaalia trendiä sekä esittelee erilaisia tulevaisuuden skenaarioita. Globaalit trendit:
1. Muuttuvat tietokäytännöt (mikä on tietoa ja miten se jakautuu)
2. Tekoäly ja muut teknologiat muuttavat yhteiskuntaa (yleiskäyttöteknologia?)
3. Luottamuksen uudelleenmäärittely (mm. media, valtio, instituutiot)
4. Taidot ja kyvyt muuttuvat monimutkaisemmiksi (ml. lukutaidon merkitys)
5. Digitaaliset teknologiat eivät jakaudu tasaisesti (ml. online-palvelut)
6. Informaatiojärjestelmät käyttävät enemmän luonnonvaroja (ml. eWaste)
7. Ihmiset etsivät yhteisöllisyyttä (paikallisuus tärkeää)
Koko raportti löytyy täältä: Trend Report – IFLA
Särestöniemi 100 -juhlavuosi
Reidar Särestöniemen syntymästä tulee ensi vuonna täyteen 100 vuotta. Tapahtumia on tulossa niin Kittilään kuin muuallekin Suomeen. Särestöniemi oli kova lukemaan, joten tarkoitus on koota hänen lempikirjoistaan kirjastoille jaettava näyttelylista.
Seuraava kokous
Johtoryhmän seuraava kokous järjestetään live-tapaamisena helmikuussa.
Kokouksen yhteydessä järjestetään johtajille ja esihenkilöille koulutuspäivä tekoälystä.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.